ESCÀNDOL als EUA

'USA Today' considera Trump "no apte per netejar els vàters d'Obama"

El rotatiu nord-americà castiga el cap de la Casa Blanca per insinuar que una senadora li va oferir favors sexuals a canvi de donacions

zentauroepp41297369 file   in this june 2  2011 file photo  sen  kirsten gillibr171213201615

zentauroepp41297369 file in this june 2 2011 file photo sen kirsten gillibr171213201615 / Tina Fineberg

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Com els passa a les bèsties i als animals de granja, Donald Trump tendeix a mossegar quan se sent amenaçat, particularment quan la presa se surt dels cànons del que considera respectable, una categoria que sembla reduir-se a l’home blanc amb titola. Dilluns va ser un d’aquests dies. Tres dones que l’acusen d’haver-les besat i grapejat sense consentiment van comparèixer davant els mitjans per reclamar al Congrés que investigui el president per la seva passada conducta sexual, una proposta que no van trigar a recolzar per escrit un centenar de congressistes demòcrates. Entre elles, la senadora Kirsten Gillibrand, a la qual Trump va atacar amb una altra de les baixeses cridades a engrossir la seva particular antologia de la infàmia.

«La senadora pes ploma, Kirsten Gillibrand, lacai de Charles Schumer, venia a la meva oficina a suplicar-me donacions de campanya (i estava disposada a fer qualsevol cosa per aconseguir-les), està ara al ring lluitant contra Trump», va escriure el president. A pocs se’ls van escapar les connotacions de les seves paraules, la insinuació que la senadora estava disposada a intercanviar favors sexuals a canvi de diners, un comentari que ha sigut qualificat de «sexista», «repugnant» o «intimidatori» i ha donat peu a un dels editorials més durs que es recorden. «Un president que anomena puta una senadora no és apte per netejar els vàters de la biblioteca presidencial d’Obama ni de netejar les sabates a George W. Bush», va sentenciar USA Today, un dels diaris més venuts dels Estats Units.

Paraules ominoses

Notícies relacionades

Les paraules de Trump, acusat per 17 dones d’abús sexual, una conducta que ell mateix va admetre implícitament al presumir de com aprofitava la seva fama «per agafar-les del cony», són especialment ominoses en el moment en què es produeixen. Arriben en ple vendaval del moviment #MeToo, que ha ajudat milers de dones a perdre la por a revelar l’assetjament i els abusos que han patit. Però la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee, va tornar a exercir de gos guardià per protegir el seu cap, rebaixant així una mica més els estàndards morals que imperen a l’Administració.

Huckabee va afirmar que el comentari «no té res de sexista» i va disparar contra el periodista que va llançar la pregunta: «Només una ment malalta podria interpretar-ho d’aquesta manera», va dir. Es dona la circumstància que la senadora Gillibrand ha sigut un dels baluards de les reformes promogudes al Congrés per reduir l’epidèmia d’abusos sexuals a l’Exèrcit contra les dones d’uniforme.