REVOLTA ALS COMUNS

May perd una votació crucial sobre el 'brexit'

El Govern britànic haurà de sotmetre al Parlament l'acord final amb la UE

afp v46vc

afp v46vc / NIKLAS HALLEN (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce

Theresa May ha patit aquest dimecres a la nit una significativa derrota en la tramitació del brexit, a mans dels seus propis diputats. Un grup de conservadors rebels han plantat cara al Govern reclamant per al Parlament el poder d'aprovar o rebutjar en votació l'acord final de sortida de la Unió Europea.

Els dissidents han presentat una esmena al projecte de llei per transvasar les normes de dret europeu al dret britànic, exigint que hi figuri una garantia específica i legal d'aquest compromís. Els “amotinats” i “traïdors”, com els han estat anomenant des de les files del Govern, estaven encapçalats per una figura prestigiosa, l'antic fiscal general Dominic Grieve, de l'ala més liberal del partit. Tots ells --es calcula que una dotzena-- han fet front comú amb l'oposició laborista, els liberals i els independentistes escocesos de l'SNP. Després de vuit hores d'intens debat a la Cambra dels Comuns, amb intercanvis molt tensos, especialment entre els mateixos diputats conservadors, l'esmena ha sigut aprovada i el Govern ha perdut per 309 vots enfront de 305 contra la proposta. Només quatre vots de diferència, però una entrebancada qualitativa.

Cop la vigília de la cimera  

La derrota encara és més penosa per a May perquè es produeix la vigília del viatge a Brussel·les i de la important cimera europea, en què es donarà llum verda a la segona fase de les negociacions del brexit.brexit El Regne Unit ha mostrat novament de cara a Europa les profundes diferències internes i la desunió a l'hora d'adoptar una postura comuna sobre la sortida de la UE. “Theresa May s'ha oposat a la transparència de la democràcia. La seva negativa a escoltar implica que ara ha d'acceptar que el Parlament reprengui el control”, ha assenyalat el líder laborista, Jeremy Corbyn.

Per primera vegada els mateixos 'tories' han infligit un càstig a la primera ministra, que governa en precari, amb una curta majoria des del juny, gràcies a la seva aliança amb els unionistes nord-irlandesos del DUP. L'esmena era important. El que s'estava dilucidant era si el poder constitucional suprem seguia recaient en el Parlament com correspon a una democràcia, o podia ser assumit pel Govern, tal com pretenia May, acollint-se als anomenats poders d'Enrique VIII, una disposició que permet als ministres modificar una llei eludint el control parlamentari.

Suport dels britànics

May ha promès en la seva intervenció a diputats i lords un “vot significatiu” sobre l'acord “molt abans” de la data de sortida del Regne Unit, el 29 de març del 2019. Però amb la seva paraula no n'hi havia prou. L'esmena de Grieve, per segellar legalment el compromís, comptava amb el suport de tota la resta dels partits a Westminster. És molt possible que la Cambra alta, la Cambra dels Lords, també la recolzi a principis de l'any que ve.

Grieve té, a més, el suport dels britànics. Segons un sondeig publicat aquesta setmana, el 61% dels consultats aproven que siguin els diputats els que rubriquin amb el seu vot la decisió final.

Notícies relacionades

“Estem decebuts”, ha assenyalat en un comunicat el portaveu del ministeri del brexit. “Ara decidirem quins nous canvis són necessaris perquè la llei compleixi el seu propòsit vital”, ha afegit.

Probable segona derrota

El Govern està ara sota una forta pressió per retirar una altra esmena que es discutirà la setmana que ve i amb què May fixa el 29 de març del 2019 com a data inapel·lable per trencar amb Europa. Si no la retira és molt possible que s'encamini cap a una segona derrota. Molts diputats rebutgen aquesta rigidesa.