CRISI DELS REFUGIATS

Nens refugiats dormint en calabossos a Grècia

Més de 2.100 menors sense acompanyar encara esperen accedir a un refugi segur, denuncien 11 oenagés

zentauroepp32553135 children pose as they wait with other migrants and refugees 170221181906

zentauroepp32553135 children pose as they wait with other migrants and refugees 170221181906 / ARMEND NIMANI

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Més de 2.100 menors no acompanyats es troben a les illes gregues a l'espera de ser reubicats, sense allotjament adequat i sense ajuda mèdica suficient, han explicat aquest dimecres, en un informe, 11 oenagés, entre les quals hi ha Oxfam Espanya.

«Malgrat els creixents esforços per traslladar persones refugiades al continent, les instal·lacions de recepció a les illes segueixen estant perillosament superpoblades i moltes famílies comparteixen tendes de campanya sense calefacció a les portes de l'hivern», explica l'informe, que posa especial èmfasi en la situació dels nens: «Els que no estan acompanyats, que viuen sense les seves famílies, passen cada vegada més nits en cel·les de la policia, en allotjaments inadequats o al carrer a causa de l'escassetat de refugis segurs».

Segons l'acord a què van arribar la Unió Europea, Grècia i Turquia, Turquia accepta el retorn de refugiats des de Grècia sempre que vinguin de les illes gregues. Per això, Atenes, per poder tornar els refugiats a territori turc, va parar els vaixells en direcció a la Grècia continental: en l'actualitat, a les illes de Lesbos, Quios, Samos, Kos i Leros, encara queden 15.000 refugiats atrapats.

Els camps d'aquestes illes només poden suportar un terç del total de persones que necessiten refugi. Molts, per tant, es veuen obligats a viure fora d'ells, en tendes de campanya i llocs improvisats. En aquestes condicions, tres refugiats van morir l'any passat, intoxicats per respirar monòxid de carboni d'un calefactor.

«Existeixen llargues demores i llacunes en la gestió grega amb la crisi dels refugiats», explica l'informe de les oenagés, que també assegura que a això s'hi ha de sumar «una notable escassetat de personal mèdic i legal».

Acceleració del procés

Però el Govern grec, aquest dilluns, ha assegurat que està en condicions de solucionar el problema. Segons han explicat diversos oficials grecs a l'agència AFP, Atenes, abans que comencin els mesos més durs de l'hivern, accelerarà les recol·locacions de refugiats des de les illes cap al continent; per després tornar-los a Turquia.

Es tracta d'un nou pacte a què van arribar el primer ministre grec, Alexis Tsipras, i el president turc, Recep Tayyip Erdogan, quan aquest últim va visitar Grècia la setmana passada. A partir d'ara, Atenes podrà enviar refugiats a Turquia tant des de les seves illes com des de territori continental.

La redistribució, de fet, ja ha començat. Atenes assegura que, en els últims dies, ha estat transferint unes 1.000 persones; i que, des de l'octubre, ha enviat al continent uns 3.500 refugiats. Abans que les temperatures baixin més, durant aquest mes de desembre, el Govern grec espera traslladar-ne 5.000 més.

Notícies relacionades

Però la situació a les illes dista d'estar sota control. El Comitè Internacional de Rescat -una de les oenagés que han col·laborat en l'informe publicat aquest dimecres- diu que, en l'actualitat, hi ha uns 3.000 nens a Grècia -2.100 a les illes- que estan sols i sense família. D'aquests, segons l'organització, només 1.000 viuen en refugis. Són els que poden rebre assistència mèdica i aliment suficients.

«Els altres estan en llista d'espera, i això suposa que hi pot haver centenars de nens dormint al carrer o en allotjaments sense condicions. Aquests nens corren un greu risc -explica la directora a Grècia d'aquesta oenagé, Jana Frey-. La preocupació principal en aquest moment ha de ser la seva seguretat i benestar».