Política i abusos sexuals

Cop per a Trump al feu conservador d'Alabama

La majoria republicana al Senat es debilita a 51-49 després de la victòria del demòcrata Doug Jones

El president havia recolzat Roy Moore, un polèmic candidat acusat d'abús i assetjament a menors

El candidat republicà a les eleccions legislatives a Alabama, Roy Moore, en un acte de campanya acompanyat de la seva dona.

El candidat republicà a les eleccions legislatives a Alabama, Roy Moore, en un acte de campanya acompanyat de la seva dona. / Butch Dill (AP)

2
Es llegeix en minuts

Donald Trump ha rebut un cop molt dur aquest dimarts a Alabama. Amb la victòria en una elecció especial per al Senat del candidat demòcrata, Doug Jones, la fràgil majoria republicana a la Cambra Alta, que ja va fallar al president dels Estats Units en el seu intent de tombar la reforma sanitària de Barack Obama, es debilita encara més, fins a 51-49.

A més a més de la derrota de pura matemàtica política també hi ha un cop més intangible a Trump: en l'última setmana havia recolzat personalment i plenament el polèmic candidat republicà, Roy Moore, un antic jutge, ultraconservador religiós homòfob i islamòfob que enfronta acusacions d'haver abusat i assetjat sexualment adolescents. I encara que amb un resultat molt ajustat (49,9% per a Jones davant el 48,4% de Moore), en un estat del sud i conservador on feia un quart de segle que no s'elegia un demòcrata per al Senat els votants (fins i tot alguns republicans) han enviat al president un missatge: no tot, ni qualsevol, s'hi val. I menys en la nova era de consciència, denúncia, tolerància zero i acció contra l'abús sexual.

El president ha intentat frenar l'impacte amb un tuit més diplomàtic que de costum en què ha felicitat a Jones. I encara que ha destacat el factor important que han jugat les paperetes on els votants han escrit noms diferents dels dels candidats (l'1,7%) ha assumit que “una victòria és una victòria”. Ha recordat, això sí, que “molt aviat” hi haurà eleccions per al mateix escó.

Moore, en canvi, s'ha negat a acceptar la seva derrota. Encara que amb el 99% del vot escrutat l'avantatge de Jones era d'1,5 punts, ha suggerit que hi podria haver un recompte. La llei estatal marca que aquest només és automàtic si la diferència de vots és menys de 0,5 punts, però la campanya del republicà en podria buscar un (i pagar-lo), i endarrerir així la confirmació oficial de Jones.

Història d'un fracàs

Tant el president com els republicans tenen ara moltes reflexions a fer.

Trump, guiat pels seus assessors, no va recolzar Moore en les primàries republicanes, sinó el candidat preferit per l'aparell del Partit Republicà, Luther Strange. Però va ser Moore, recolzat pel radical populista Steve Bannon, qui va aconseguir la nominació.

Notícies relacionades

Quan es van revelar les acusacions contra Moore el partit i els seus líders (no gaire entusiasmats amb la idea de tenir un altre radical incontrolable al Senat) van intentar distanciar-se d'ell, van arribar a instar-lo a retirar-se i van frenar el suport econòmic a la seva campanya. Trump, no obstant, tornant a confiar en Bannon, el seu antic estrateg cap, va decidir donar-li suport públicament en l'última setmana, tot i que seguia plenament viu l'escàndol dels abusos i les proposicions a menors. Molts líders republicans, pensant més en l'agenda legislativa que en la indignació popular per l'escàndol sexual, van seguir els passos del president i el partit va tornar a injectar fons en la campanya de Moore.

La derrota a Alabama ara no només dificulta l'agenda legislativa dels republicans, sinó que obre per als demòcrates esperances de poder recuperar la majoria al Senat en les eleccions legislatives de l'any que ve, quan es renova un terç de la Cambra.