Política migratòria

El fracàs del repartiment de refugiats esquerda la UE

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, avisa els líders de la UE que el sistema divideix i és ineficaç

"El text de Tusk és inacceptable i antieuropeu i nega la feina dels últims anys", li respon el comissari Dimitrios Avramopoulos

donald-tusk-en-rueda-de-prensa-el-15-de-diciembre

donald-tusk-en-rueda-de-prensa-el-15-de-diciembre

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El sistema de repartiment obligatori de refugiats ha provocat «moltes divisions», l’«estratègia ha resultat ineficaç» i les «promeses financeres» han sigut inadequades per al desafiament tan important a què s’enfronta la UE, que no té «ni la capacitat ni possibilitats legals» per reemplaçar els estats membres en la gestió de la crisi migratòria. Aquest és el fosc diagnòstic del qual parteix el president del Consell Europeu, Donald Tusk, en una nota de treball destinada a animar el nou debat sobre el futur de les polítiques migratòries que celebraran els líders de la UE al Consell Europeu que comença demà a Brussel·les.

«Espero mantenir una discussió política franca i oberta sobre immigració durant el sopar sobre la base de la nota. Crec que és important examinar què ha funcionat i què no en els últims dos anys i treure’n les lliçons necessàries», avança Tusk en la seva carta d’invitació als 28 caps d’Estat i de Govern. Però si hi ha una cosa que no ha funcionat, apunta el polonès, és el sistema de quotes. «La qüestió de les quotes obligatòries ha demostrat ser altament divisòria i l’estratègia ha resultat ser ineficaç», sosté en el document. Si no hi ha solucions per al juny del 2018, «el president del Consell Europeu presentarà propostes per avançar», precisa.

«ANTIEUROPEA» / La Comissió Europea no només no comparteix la seva opinió sinó que ha rebut el document de Tusk com un verdader torpede a la seva línia de flotació. «La carta preparada pel president Tusk és inacceptable i antieuropea i nega tota la feina que hem fet en els últims anys» i que «hem fet junts», ha criticat el comissari d’immigració, Dimitrios Avramopoulos.

És més, el grec ha acusat el polonès de desviar-se del seu paper de generador de consensos. «El paper del Consell Europeu és defensar la unitat i els principis europeus» i «aquest paper soscava uns dels principals pilars del projecte europeu, la solidaritat», ha advertit insistint que la gestió migratòria és un esforç que els 28 han d’afrontar de forma conjunta, en què no hi caben solucions a la carta.

Notícies relacionades

CÀSTIGS / No és la primera vegada que el conservador Tusk sosté públicament que el mecanisme per repartir refugiats, creat fa dos anys per ajudar Grècia i Itàlia, no té futur. L’última vegada va ser a mitjans d’octubre, quan va instar a buscar una solució per recompondre el consens i acabar amb l’enfrontament que manté la UE amb els països de Visegrat –Hongria, Polònia, República Txeca i Eslovàquia– per la seva reiterada negativa a acollir refugiats. És més, encara que el Tribunal de Justícia de la UE va avalar el sistema a finals de juliol, cap ha cedit i Brussel·les ha hagut de recórrer a la Cort europea per buscar el càstig contra els tres països –Po-lònia, Hongria i República Txeca–que al seu parer segueixen incomplint la seva obligació.

El cert és que no tots els estats membres han acollit amb bons ulls la intromissió de Tusk. L’última discussió preparatòria dels xerpes (que cuinen i perfilen els debats de les cimeres) va estar «caldejada» i el mecanisme de repartiment de quotes continua generant tantes divisions com quan es va crear. D’aquí la crida que farà Tusk demà als seus col·legues perquè busquin una «solució consensuada» abans del mes de juny. «L’objectiu no és imposar solucions» i «no és una lluita d’institucions», afirmen fonts diplomàtiques. La immigració segueix dividint.