GUERRA CIVIL AL PAÍS ÀRAB

Putin viatja a Síria per sorpresa i torna a anunciar la "retirada" de les tropes russes del país

El líder del Kremlin ha aterrat a la base russa de Khmeimim, a prop de Damasc, de camí a Egipte

mbenach41030909 in this monday  nov  20  2017  photo  russian president vlad171126175312

mbenach41030909 in this monday nov 20 2017 photo russian president vlad171126175312 / Mikhail Klimentyev

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Nou cop d'efecte del president rus, Vladímir Putin. El líder del Kremlin ha viatjat per sorpresa aquest dilluns a Síria, on ha ordenat l'"inici" de la retirada del contingent militar rus desplegat al país àrab. 

No és la primera vegada que el cap de l'Estat rus anuncia una mesura semblant. El març del 2016, el mandatari rus, flanquejat pels responsables d'Interior i Defensa, va proclamar solemnement a Moscou que la tasca de la Forces Armades russes a Síria "s'havia completat totalment", i exhortava els seus subalterns a preparar la sortida de les seves tropes enviades al país àrab.     

Recorrent al to triomfal de què ha fet gala en les seves últimes intervencions sobre la guerra a Síria, Putin ha assegurat a la base de Khmeimim, on es concentra la seva aviació, que els exèrcits sirià i rus havien destruït "un dels grups de terroristes internacionals més capaços", en al·lusió als ultraradicals d'Estat Islàmic.

Crítiques de França

Precisament, en les últimes hores, el ministre d'Exteriors francès, Jean-Yves Le Drain, ha criticat les autoritats russes per atribuir-se l'eliminació de les hosts d'Abú Baqr al-Baghdadi en territori sirià i ha recordat que des del principi de l'operació militar russa, la tardor del 2015, el gruix de les accions militars d'aquest contingent ha tingut com a objectiu les milícies armades opositores al règim de Baixar al-Assad i no les forces lleials a l'autoproclamat califat, que han sigut destruïdes "per la coalició" de la qual és membre França.

Durant la seva visita llampec al país àrab, el president rus s'ha entrevistat amb el seu homòleg sirià, i ha reiterat el que és de sobres conegut pels observadors. Rússia mantindrà una presència militar permanent al país àrab, concretament a la base de Khmeimim i també el port de Tartus -totes dues instal·lacions a la província de Latakia- que ha sigut reacondicionat perquè hi puguin recalar els vaixells més grans de la Marina de guerra russa.

Putin no ha volgut passar per alt el "procés de pau" a mida que apadrina el Kremlin i que tant els observadors com l'oposició consideren una temptativa de diplomàcia paral·lela per restar credibilitat a les converses de pau de Ginebra auspiciades per l'ONU. En aquest sentit, Putin ha expressat el seu desig que, juntament amb l'Iran i Turquia -els seus socis al país àrab- es pugui restaurar "la pau" i el "procés polític".  

  

    

Notícies relacionades