crisi a Llatinoamèrica

La inflació acumulada a Veneçuela arriba al 1.369% aquest any, segons el Parlament

La caiguda dels preus petrolers ha desarticulat la política monetària del país

CAR01. CARACAS (VENEZUELA), 12/01/2015.- Trabajadores de un supermercado perteneciente a la red pública de alimentación del Gobierno reponen los productos en una estantería hoy, lunes 12 de enero de 2015, en Caracas (Venezuela). El titular de la Defensoría del Pueblo de Venezuela, Tarek William Saab, dijo hoy que busca humanizar el trato a la ciudadanía que en un marco nacional de escasez se ha visto obligada a hacer filas ante los comercios para comprar alimentos. EFE/Santi Donaire

CAR01. CARACAS (VENEZUELA), 12/01/2015.- Trabajadores de un supermercado perteneciente a la red pública de alimentación del Gobierno reponen los productos en una estantería hoy, lunes 12 de enero de 2015, en Caracas (Venezuela). El titular de la Defensoría del Pueblo de Venezuela, Tarek William Saab, dijo hoy que busca humanizar el trato a la ciudadanía que en un marco nacional de escasez se ha visto obligada a hacer filas ante los comercios para comprar alimentos. EFE/Santi Donaire / SANTI DONAIRE (EFE)

2
Es llegeix en minuts

La inflació acumulada a Veneçuela fins al novembre d'aquest any va arribar al 1.369%, ha informat aquest divendres l'Assemblea Nacional (AN, Parlament) que durant tot el 2017 ha ofert l'índex inflacionista en absència de la informació oficial del Banc Central (BCV) del país. En roda de premsa, el diputat i membre de la Comissió de Finances del Parlament Ángel Alvarado va dir que "la inflació per al mes de novembre del 2017 és de 56,7%. Això implica que la inflació acumulada en els 11 primers mesos de l'any és del 1.369%".

Segons Alvarado, en "una estimació bastant conservadora" per al tancament de l'any, els veneçolans tindran "una inflació del 2.000% al 2.100%", una xifra "rècord", ja que és la més alta de la història del país i del "món en aquest moment".

Producció de petroli

El parlamentari va explicar que això es deu a la caiguda de la producció de petroli, "que ha assecat el mercat de divises" i a l'"increment de la massa monetària" per part del BCV "per finançar les empreses de l'Estat". Com que el BCV fa més d'un any que no publica la inflació i altres indicadors del país, l'Assemblea Nacional (Parlament) va decidir el gener passat informar de l'índex de preus al consumidor per així oferir mensualment dades sobre la inflació, va explicar llavors el Parlament a través d'un informe.

"Per a això es va definir una cistella de béns i serveis representativa del consum del veneçolà, d'acord amb la informació subministrada per la 'IV Enquesta de Pressupostos familiars' realitzada per l'INE" (Institut Nacional d'Estadístiques)", diu l'informe.

A aquesta cistella "se li van assignar uns pesos relatius" d'acord amb la "importància en el pressupost familiar, i després els preus dels béns i serveis d'aquesta cistella són objecte de seguiment a través d'una 'enquesta de preus'".

Guerra econòmica

Notícies relacionades

Segons el Banc Central de Veneçuela la inflació al país caribeny és considerada pel Govern de Nicolás Maduro un problema induït per una "guerra econòmica", i culpen empresaris i opositors de la greu crisi que travessa la nació petrolera. El Banc Central ha guardat silenci des del 2016 sobre les xifres oficials d'inflació, producte intern brut (PIB) i escassetat al país caribeny. 

Hiperinflació i remeis

La inflació és considerada hiperinflació quan els preus pugen més del 100% en un any. En la pràctica, un dels trets d'aquesta situació és que la quantitat de diners en circulació no està recolzada pel creixement en la producció de béns i serveis. Existeix un desequilibri entre oferta i demanda de diners, a més de falta de confiança en els diners de curs legal com a mitjà de pagament. Les mesures de política econòmica en aquestes circumstàncies són complexes i se solen basar en controls de preus de productes bàsics. Si la situació segueix descontrolada, una altra solució pot ser l'ús d'una moneda estrangera com a unitat monetària nacional o, amb més dificultat encara, establir un canvi fix respecte a una referència.

Temes:

Veneçuela