ESTAMPIDA HUMANA

Alemanya jutja la tragèdia del Love Parade en què van morir 21 joves

Set anys després de la catàstrofe, on entre els morts hi va haver dues estudiants catalanes, i 652 persones van resultar ferides, s'inicia el procés penal per homicidi negligent

zentauroepp41238017 due01 d sseldorf alemania 08 12 2017 paco zapater y su171208113722 / SASCHA STEINBACH

zentauroepp41238017 due01  d sseldorf  alemania   08 12 2017   paco zapater y su171208113722
AXB011.DUISBURGO (ALEMANIA). 24/7/2010.- Miles de participantes se agolpan frente a un tunel donde poco tiempo después se produjo una estampida provocada por un pánico colectivo en el túnel de acceso a la antigua estación de mercancías de Duisburgo, donde se celebraba la fiesta de música electrónica Loveparade, informó la policía hoy, sábado 24 de julio de 2010. Al menos 15 personas murieron y otras 45 resultaron heridas en este incidente. EFE/SOLO USO EDITORIAL / PROHIBIDO SU USO EN REVISTAS / NO ARCHIVAR / CRÉDITO OBLIGATORIO:WAZ FOTO POOL EPA/PETER MALZBENDER / POOL
TOK104.DUISBURGO (ALEMANIA).-24/7/2010.- Participantes intentan salir de la zona tras una estampida provocada por un pánico colectivo en el túnel de acceso a la antigua estación de mercancías de Duisburgo, donde se celebraba la fiesta de música electrónica Loveparade, informó la policía hoy, sábado 24 de julio de 2010. Al menos 15 personas murieron hoy en Duisburgo y otras 45 resultaron heridas en este incidente. EFE/ERIK WIFFERS

/

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 24 de juliol del 2010 havia de ser un dia de festa, de celebració de la música i l'amor. Els carrers de Duisburg, a l'oest d'Alemanya, acollien el prestigiós festival Love Parade amb alegria fins que va arribar la tragèdia. Pànic, angoixa i l'asfíxia per una allau humana que va acabar arrencant la vida a 21 joves i ferint 652 persones. Aquest divendres, set anys més tard, l'audiència d'aquesta ciutat obre judici per aclarir el que va passar i depurar responsabilitats en un dels desastres més grans que es recorden al país.

El tribunal farà seure al banc dels acusats sis representants de l'administració municipal i quatre de la companyia que va promoure la macrofesta. Tots amb la imputació per homicidi negligent i per cometre "errors massius" en l'organització de l'esdeveniment. Així, es descarta la possibilitat de responsabilitzar de la tragèdia el llavors alcalde de DuisburgAdolf Sauerland, i l'organitzador de la festa, Rainer Schaller, tots dos citats com a testimonis. Segons la fiscalia no hi ha evidències que actuessin de forma incorrecta.

El judici que comença avui, un dels més grans de la història recent alemanya, se celebra a Düsseldorf, capital de l'estat del Rin del Nord-Westfàlia, per raons d'aforament. Un grup de 30 advocats defensarà els deu acusats i 35 advocats més i uns 60 demandants s'han unit a les indagacions de la fiscalia.

Dues catalanes, entre les víctimes

Entre els 21 joves que van morir aixafats per la multitud, de nacionalitats alemanya, neerlandesa, australiana, xinesa, italiana i bosniana, també hi havia dues noies catalanesClara Zapater, tarragonina de 22 anys, i Marta Acosta, de 21 anys i de Cambrils, van morir en la tragèdia mentre estaven fent l'Erasmus. Els pares de la Clara s'han personat en l'acusació particular per buscar justícia. "Són gairebé set anys de lluita. S'obre el judici, però entre els acusats no hi ha els dos grans responsables de tant dolor: l'alcalde i l'organitzador”, explica el seu pare en declaracions a l'agència Efe. Després del desastre, tots dos van ser assenyalats com a culpables per l'opinió pública, però la justícia no ha estimat el mateix.

¿Com pot ser que amb una assistència esperada de mig milió de visitants la localització seleccionada tingués capacitat per a només 50.000 persones? El judici intentarà resoldre errors tan flagrants com aquest. Les víctimes van morir al quedar atrapades a l'únic túnel que servia com a porta d'accés al festival. La tragèdia va passar quan 150.000 persones van travessar aquell pas tancat de fins a 240 metres de llargada i hi va haver una estampida humana. Segons l'informe del forense, les víctimes van morir per esclafament de la caixa toràcica. Si hi hagués anat més gent, apunta, la catàstrofe podria haver sigut molt pitjor.

Pressió de les famílies

Notícies relacionades

El macrojudici que comença avui és resultat de la pressió exercida per l'acusació particular. La primera investigació del fiscal de Duisburg sobre el cas va acabar l'abril del 2016. Després de la participació de 96 agents de la policia per prendre declaració a 3.409 testimonis i revisar fins a mil hores de vídeos de càmeres de vigilància i de telèfons mòbils, els cinc fiscals van desestimar obrir un procés judicial. Els recursos presentats per les famílies de les víctimes a Düsseldorf van permetre que a principis d'aquest any se'ls donés la raó.

La tragèdia va commoure Alemanya, però les autoritats policials van decidir no cancel·lar la macrofesta per por que es propagués el pànic. El Love Parade era un reconegut festival de música electrònica originat a Berlín el 1989 amb lemes pacifistes. Després de 21 anys d'èxits i de gires per tot el món, el 2010 la ciutat de Duisburg va decidir acollir la festa com a celebració d'un programa cultural de la regió del Ruhr.