LA SORTIDA BRITÀNICA DE LA UE

May i Juncker pacten les condicions del 'brexit'

El president de la CE veu "avanços suficients" sobre els drets dels ciutadans, la factura de sortida i la frontera nord-irlandesa

Britain’s Prime Minister Theresa May is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker at the EC headquarters in Brussels, Belgium December 8, 2017.  REUTERS/Yves Herman

Britain’s Prime Minister Theresa May is welcomed by European Commission President Jean-Claude Juncker at the EC headquarters in Brussels, Belgium December 8, 2017. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Fa 534 dies els britànics van votar a favor d'abandonar la Unió Europea. Aquest divendres, després de nou mesos d'intenses negociacions i una nit en blanc, han aconseguit tancar l'acord sobre les condicions del divorci: la factura que haurà de pagar Londres, els drets dels ciutadans i la frontera entre Irlanda i Irlanda del nord. Així ho han anunciat aquest divendres a primera hora el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i la primera ministra britànica, Theresa May, en una roda de premsa conjunta que ha acabat a les vuit del matí.

La Comissió Europea ha recomanat als 27 Caps d'Estat i de Govern, que es reuneixen la setmana que ve a Brussel·les, que concloguin que hi ha "prou progressos" en la primera fase de les negociacions del 'brexit'. El requisit necessari per passar a la segona fase, és a dir, per començar a parlar de les futures relacions comercials entre la UE i el Regne Unit, el principal objectiu per al Govern de Theresa May. "Si els 27 accepten la nostra avaluació la Comissió Europea i el nostre negociador, Michel Barnier, estan preparats per començar el treball sobre la segona fase de les negociacions de forma immediata", ha anunciat Juncker.

Pacte després d'un "estira i arronsa"

Theresa May i Juncker van dinar junts dilluns passat, 4 de desembre, el dia fixat com a límit per arribar a un acord. Llavors no va ser possible i van quedar serrells pendents. Quatre dies després els dos bàndols han aconseguit segellar l'acord. "Hem treballat extremadament fort aquesta setmana" i "arribar a aquest punt ha exigit un estira i arronsa", ha reconegut May, que s'ha desplaçat aquesta matinada a Brussel·les per segellar amb la seva presència el pacte.

"Aquesta era una negociació difícil però hem aconseguit un primer avanç decisiu. Estic satisfet amb el tracte equitatiu a què hem arribat amb el Regne Unit", ha afegit Juncker, que ha rebut, ha dit, garanties de Theresa May que el pacte serà acceptat pels unionistes d'Irlanda del Nord (DUP).

Els drets dels ciutadans

El luxemburguès ha reconegut que el termini verdaderament límit per poder començar els preparatius de cara a la cimera del pròxim 14 i 15 de desembre a Brussel·les era aquest divendres. El compromís inclou garanties sobre els drets dels ciutadans britànics al Regne Unit i els britànics a la resta dels 27, inclosos la posada en marxa de procediments administratius senzills i a un cost reduït.

Londres i Brussel·les també s'han posat d'acord sobre la factura que haurà de pagar el Govern britànic quan surti el 29 de març del 2019, un dels grans esculls en els últims mesos. Juncker ha recordat que May ja va prometre honrar els compromisos financers fins al 2020 i més enllà i segons el dictamen de Brussel·les és el que ha fet. L'últim escull a resoldre ha sigut la situació de la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord per evitar que torni una frontera dura que posi en risc els acords de pau de Divendres Sant.

Tusk envia un esborrany de directrius

Després de la seva reunió amb Juncker, May ha mantingut una trobada amb el president de la UE, Donald Tusk, per començar a preparar la cimera de la setmana que ve. Al final d'aquesta reunió, Tusk ha comparegut per confirmar que hi ha hagut "progressos suficients" per avançar: "Aquest matí he rebut confirmació dels nostres negociadors que s'han aconseguit progressos suficients i això em permet presentar un esborrany de directrius per al Consell Europeu del desembre que ja he remès als líders”, ha anunciat Tusk durant una breu declaració.

En el document, Tusk proposa als líders dels 27 començar a negociar immediatament un període transitori perquè ciutadans i empreses tinguin claredat. El Regne Unit ha sol·licitat un període d'uns dos anys durant els quals seguiria sent part del mercat únic i la unió duanera. "Estem disposats a discutir-ho però tenim les nostres condicions", ha avisat el polonès.

Respecte al marc comunitari

Durant aquest període la UE exigirà al Regne Unit que respecti la legislació comunitària, inclosa la nova normativa, els compromisos financers, el paper del Tribunal de Justícia de la UE com a garant i altres obligacions que comporta ser membre del club. "Clarament en el període transitori que seguirà a la sortida, el procés de presa de decisions de la UE seguirà estant en mans dels 27 sense el Regne Unit. És l'única solució raonable i és en interès dels nostres ciutadans que s'acordi com més aviat millor", ha explicat.

Notícies relacionades

Tusk també ha anunciat que proposarà als 27 començar les discussions sobre la futura relació, més enllà del període transitori de dos anys. "Hem escoltat un bon grapat d'idees. Necessitem més claredat sobre com veu el Regne Unit la nostra futura relació un cop abandoni el mercat únic i la unió duanera", ha afegit. El polonès proposarà que Barnier comenci contactes exploradors i en paral·lel començar a estudiar la cooperació en matèria comercial, seguretat, relacions exteriors o lluita contra el terrorisme.

"Encara que estic satisfet amb l'acord d'aquest divendres no podem oblidar que el repte més difícil encara ha de venir. Tots sabem que trencar és difícil però trencar i construir una nova relació encara ho és més", ha admès el polonès, que ha recordat que disposen de menys d'un any per negociar un acord transitori i el marc de la futura relació.