El pla de Trump: enviar els palestins al desert del Sinaí

La premsa egípcia desvela el suposat pla israelo-nord-americà de donar als palestins una zona del Sinaí fronterera amb Gaza per aixecar en els dos territoris units l'Estat palestí

zentauroepp28175265 gaza171206154914

zentauroepp28175265 gaza171206154914 / SAID KHATIB

2
Es llegeix en minuts
Kim Amor
Kim Amor

Periodista

ver +

La premsa egípcia va revelar fa uns dies el que va assegurar és part del pla dissenyat per l'Administració del president Trump per als palestins: compensar la pèrdua de territori ocupat per Israel a Cisjordània amb un extensió de terra de 720 quilòmetres quadrats al Sinaí, fronterer amb Gaza. En els dos territoris, una zona que seria desmilitaritzada i que representaria tres vegada la superfície de l'actual franja, s'aixecaria l'Estat palestí. En total, una mica més de 1.000 quilòmetres quadrats, davant els gairebé 6.000 quilòmetres quadrats que ocupen Cisjordània i Gaza. Segons ha informat ‘The New York Times’, la proposta, que no és nova, li va arribar al president palestí, Mahmud Abbàs, a través de les autoritats de l'Aràbia Saudita el mes passat. Tot i que el Caire ho ha desmentit, la inquietud creix després que s'hagi confirmat que Trump ha reconegut Jerusalem com a capital de l'Estat jueu.

Va ser el mateix president d'Egipte, el general Abdul Fatah al-Sissi, qui va negar el mes passat la implicació del seu país en aquest suposat pla. “Ningú a Egipte pot acceptar una cosa així”, va dir el militar. “La solució al problema palestí no es pot fer a expenses d'Egipte”. Però poques setmanes després d'aquestes declaracions i a la mateixa capital egípcia, el ministre israelià d'Igualtat Social, Gila Gamliel, no va tenir cap mania a referir-se a aquesta possibilitat: “És apropiat considerar que parts dels països àrabs, com la península del Sinaí, puguin arribar a ser considerats” espais per a un futur Estat palestí.

El febrer d'aquest mateix any, un altre ministre israelià, el de Comunicacions, Aiub Kara, va assegurar que el primer ministre Benjamin Netanyahu i el president Trump discutirien en la seva reunió d'aquell mes a Washington del pla per establir un Estat palestí a Gaza i al Sinaí, i no a Cisjordània. Kara va dir llavors que la idea ja havia sigut plantejada el 2014 a Al-Sissi.

Zona del Nègueb

Notícies relacionades

Segons afirma el setmanari egipci Al Ahram Weekly, la idea d'utilitzar territori egipci per assentar els palestins va sorgir el 2004, quan la llavors consellera de seguretat nacional israeliana, Giora Eiland, va proposar un pla que suposava la retirada d'Israel de Gaza l'any següent i la posterior annexió d'un comunicat del territori del Sinaí a Gaza. A canvi, Egipte rebria terreny al Nègueb israelià.

El mateix setmanari recorda com fa uns dies la BBC va fer públics uns documents desclassificats que mostren com el 1982 el llavors president egipci, Hosni Mubàrak, va acceptar una proposta dels EUA d'acollir els palestins a Egipte després de la invasió israeliana del Líban. Mubàrak, que va ser víctima de la primavera àrab que el va obligar a deixar el poder el 2011, va negar el passat 29 de novembre la informació i va assegurar que el 2010 va ser Netanyahu qui li va demanar repoblar de palestins el Sinaí, a la qual cosa el llavors rais es va negar.