DESASTRE NATURAL

Bel Air es crema

Els incendis que afecten el nord-oest de Los Angeles arriben a la zona residencial de luxe

Quatre incendis han obligat a tallar carreteres, tancar escoles i evacuar milers de persones. / ATLAS VÍDEO

2
Es llegeix en minuts

La zona nord-oest de Los Angeles (Califòrnia) viu una jornada d'angoixa amb quatre incendis que han obligat a tallar carreteres, tancar escoles i evacuar milers de persones, després de cremar desenes d'edificis, entre elles mansions milionàries del barri de Bel Air, a Beverly Hills.

Les condicions del terreny, molt sec, i la força dels vents, amb ratxes de fins a 50 quilòmetres per hora, alimenten amb força unes flames que van amenaçar el Museu Getty, que es va veure obligat a tancar, com va passar amb un tram d'uns 15 quilòmetres de la sempre congestionada Autopista 405.

El foc, a més, ha arribat a diverses vivendes de l'adinerat barri de Bel Air, inclosa una mansió de 30 milions de dòlars del magnat dels mitjans de comunicació Rupert Murdoch, segons NBC News, i la densa columna de fum s'ha deixat veure darrere l'icònic cartell de Hollywood.

El foc ha destruït una mansió de 30 milions de dòlars del magnat de la comunicació Rupert Murdoch

L'alcalde de Los Angeles, Eric Garcetti, va informar en roda de premsa que les flames en el sector de Bel Air s'han estès a 60 hectàrees, cosa que triplica la superfície afectada quan ha començat aquesta passada matinada en una zona en la qual treballen 350 bombers.

Aquest incendi, que ja va superar en total les 4.576 hectàrees, ha obligat a evacuar més de 100.000 residents, ha causat la destrucció d'almenys 30 cases i ha obligat desenes d'escoles a tancar.

Igualment, tres incendis més al comtat de Los Angeles avancen amb força impulsats pels coneguts "Vents de Santa Ana", propis d'aquesta temporada de l'any.

El més poderós va començar dilluns a la tarda al comtat de Ventura, a uns 100 quilòmetres al nord-oest de Los Angeles, i ja va sobrepassar les 26.325 hectàrees.

Aquest foc, que va obligar a evacuar els residents de més de 50.000 vivendes, va portar les autoritats locals a decretar el toc de queda per protegir els residents i prevenir actes criminals.

1.800 bombers

Segons ha informat avui el Departament de Bombers del Comtat de Ventura (VCFD), uns 1.800 efectius lluiten contra unes flames que amenacen 12.000 estructures, encara que més de 150 van quedar ja calcinades.

Les propícies condicions meteorològiques continuaran almenys fins divendres sobre la majoria dels comtats de Los Angeles i Ventura, va projectar el Servei Nacional Meteorològic (NWS) dels Estats Units.

D'acord amb el NWS, s'esperen avui "condicions climàtiques perilloses i extremadament crítiques per al foc al llarg d'una àmplia porció del sud de Califòrnia" .

Robert Welsbie, portaveu del VCFD, va assegurar a Efe que s'enfronten a "condicions extremadament difícils" en el terreny, especialment pels vents i el clima sec.

Notícies relacionades

Segons el capità, les dificultats d'accés i la força de les flames, entre altres factors, han impedit contenir el voraç incendi que ja "ha saltat" l'Autopista 101 i ha arribat a sectors de la costa del Pacífic.

El president dels Estats Units, Donald Trump, va enviar per mitjà del seu compte a la xarxa social Twitter un missatge d'ànim als damnificats: "Els nostres pensaments i oracions estan amb cadascun dels afectats pels incendis forestals de Califòrnia".