TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

Els palestins es llancen al carrer en els "Tres dies d'ira i ràbia popular"

Les diferents faccions, tant de Gaza com de Cisjordània, han fet una crida a la població perquè manifesti el seu rebuig a la "conspiració (nord)americana contra Jerusalem"

zentauroepp41210477 palestinian protesters burn the us and israeli flags in gaza171206114226

zentauroepp41210477 palestinian protesters burn the us and israeli flags in gaza171206114226 / MAHMUD HAMS

2
Es llegeix en minuts

Els palestins comencen a respondre a la crida dels seus dirigents a participar en els "Tres dies d'ira i ràbia popular", des d'avui fins divendres, com a protesta per la intenció del president dels EUA, Donald Trump, de traslladar l'Ambaixada nord-americana a Jerusalem. El líder del Front Democràtic per a l'Alliberament de Palestina, Talal Abu Zarifa, ha dit que les faccions s'han posat d'acord per portar a terme "una sèrie d'accions populars per emfatitzar que Jerusalem és una línia vermella, és la capital de Palestina", sense matisar en què consisteixen.

Ahir a la nit diversos manifestants van cremar a Betlem fotos de Trump i aquest matí s'han registrat xocs lleus entre grups de joves palestins i soldats israelians en un control militar pròxim a Betlem i al camp de refugiats d'Al-Aroub, al nord d'Hebron, sense que s'hagin registrat ferits, ha informat l'agència de notícies palestina Maan.

Divendres, dia sagrat musulmà, es podrien produir enfrontaments després de l'oració del migdia, especialment a Jerusalem. A Gaza, Hamàs va convocar també un "Dia de la ira" divendres, fet que podria provocar tensió a la frontera, i tot i la pluja, centenars de persones s'han manifestat aquest matí a la plaça del Soldat Caigut per mostrar el seu rebuig.

El cap polític del moviment islamista, Ismaïl Hania, ha advertit en una carta dirigida a líders àrabs que el trasllat de l'ambaixada dels EUA "encendrà un foc d'ira contra la cara de l'ocupació" i que "el poble palestí no acceptarà mai aquesta decisió i s'hi enfrontarà amb tot el seu poder".

Notícies relacionades

El portaveu de Hamàs, Fawzi Barhoum, ha qualificat en un comunicat la decisió de Trump d'"atac al dret palestí, àrab i islàmic a Jerusalem" i ha instat tothom a "enfrontar-s'hi" per "frustrar-lo amb tots els mitjans possibles". Tot i que no s'ha ordenat per avui el tancament d'escoles, el Ministeri d'Educació palestí ha instat els estudiants a manifestar-se contra la decisió nord-americana. Per demà les faccions han convocat una marxa al migdia a la plaça d'Al-Manara, a Ramal·la.

L'Exèrcit israelià, en alerta

Abans d'aquesta situació, l'Exèrcit israelià ha preparat "un pla amb diferents nivells d'alerta que s'activarà si és necessari", informa el diari israeliàHaaretz. Segons aquest mitjà, diversos batallons que estan en aquests moments d'entrenament i maniobres han sigut advertits que podrien ser destacats al territori ocupat de Cisjordània a finals de setmana, si la situació ho requereix. El portaveu policial Micky Rosenfeld ha assenyalat que "en general es prenen mesures de seguretat de forma regular i, per descomptat, estem preparats per a qualsevol situació" però ha precisat que de moment "no hi ha canvis en el terreny en termes de mesures de seguretat policials".