La cúpula socialdemòcrata aprova negociar un nou govern amb Merkel

L'SPD marca com a línies vermelles la reunificació familiar dels refugiats, un sistema de salut universal i objectius climàtics més ambiciosos

Martin Schulz intentarà ratificar la proposta acceptada per l'executiva en el congrés d'aquest cap de setmana

zentauroepp41102597 ft08  berl n  alemania   27 11 2017   el l der del partido s171127170644

zentauroepp41102597 ft08 berl n alemania 27 11 2017 el l der del partido s171127170644 / FELIPE TRUEBA

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ‘no’ ja s'ha transformat en un ‘potser’. Després d'una setmana d'intensa pressió i debat intern, l'executiva del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) ha aprovat aquest dilluns una proposta perquè la formació obri un període de negociacions per formar un nou govern amb la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) que lidera la cancellera alemanya Angela MerkelAlemanya sembla encaminada a repetir una altra Gran Coalició. “Hem d'encarar els grans desafiaments”, ha assegurat el líder socialdemòcrata, Martin Schulz.

Reunits a la seva seu berlinesa, la cúpula socialdemòcrata ha aprovat la proposta de Schulz amb una única abstenció, la de Katrin Budde, líder del partit al ‘land’ de Saxònia-Anhalt. Però encara que la classe dirigent veu amb bons ulls explorar les negociacions per entrar en el govern, la decisió no serà oficial fins que l'aprovin els delegats de l'SPD, convocats a partir d'aquest dijous en un congrés federal del partit.

Línies vermelles

La decisió de l'executiva socialdemòcrata no és gratuïta. Si les bases del partit aproven seguir negociant, la CDU haurà d'acceptar una sèrie de condicions. En la seva reunió d'aquest dilluns, l'SPD ja ha marcat les seves línies vermelles per seguir endavant. Entre aquests punts indiscutibles hi ha temes tan polèmics durant la campanya electoral com la reunificació familiar dels refugiats arribats a Alemanya en els últims anys o objectius contra el canvi climàtic més ambiciosos, punts que quedaven fora de la taula en un govern liberal conservador. Els socialdemòcrates també demanaran la introducció d'una assegurança de salut universal i una reducció d'impostos per a la classe mitjana i baixa.

Tots aquests punts vermells mostren les intencions de l'SPD de marcar l'agenda política alemanya amb els seus temes però no il·lumina el camí a seguir. Així, s'ha remarcat que tot i que entrin en les negociacions amb Merkel el resultat pot ser una Gran Coalició, un suport extern a un executiu conservador en minoria i fins i tot la repetició d'eleccions, una opció que cap d'ells desitja.

Rebuig de les bases

Notícies relacionades

La decisió presa per la cúpula de l'SPD serà difícil de defensar davant els seus votants durant el congrés que se celebrarà a Berlín del 7 al 9 de desembre, que es preveu caldejat. Alguns sectors del partit ja han començat una campanya en contra d'una nova Gran Coalició. En aquest congrés, Schulz, ben vist per les bases, també es juga la reelecció com a líder del partit.

Suposat abanderat del canvi a l'SPD, l'expresident del Parlament Europeu va descartar rotundament tornar a pactar amb Merkel, una aliança que els ha permès estar en el govern en vuit dels últims 12 anys però que els ha dessagnat electoralment. Era temps de renovar el partit. Però el fracàs de les negociacions per formar un tripartit entre conservadors, liberals i ecologistes el va forçar a canviar la direcció. Ara ha volgut que siguin els membres del partit els que decideixin el rumb de la formació socialdemòcrata més antiga d'Europa, en les seves hores més baixes. El 20,5% dels vots obtingut el 24 de setembre és el seu pitjor resultat històric. Tocarà fer equilibris.