GUERRA AL PAÍS ÀRAB

La milícia proiraniana dels hutis mata l'expresident iemenita Abdul·là Salih

L'exmandatari va trencar aquest cap de setmana l'aliança militar que mantenia amb la milícia xiïta, que recolza l'Iran, i que combat una coalició de països principalment del Golf, tots de règims sunnites, liderats per l'Aràbia Saudita

zentauroepp41163272 arh 02  sana a  yemen   24 08 2017    file    yemen s ex pre171204132322

zentauroepp41163272 arh 02 sana a yemen 24 08 2017 file yemen s ex pre171204132322 / YAHYA ARHAB

3
Es llegeix en minuts
Kim Amor / Barcelona

La guerra civil que dessagna el Iemen ha entrat en una nova etapa, previsiblement encara més violenta i mortífera, arran de la mort de l’expresident Ali Abdul·là Salih, l’home que va governar aquest país de l’extrem sud del golf Pèrsic durant 34 anys, fins que va haver de deixar el poder el 2012 a causa de les protestes de la primavera àrab. Saleh, de 75 anys, un polític hàbil i esmunyedís, ha sigut víctima dels que fa molt poc eren els seus principals aliats, la milícia xiïta dels hutis.

L’antic dirigent va morir quan fugia de la capital, Sanà, cap a la seva localitat natal, Sanhan. Segons els rebels, el seu comboi va ser atacat per un llançagranades i després va ser cosit a trets. El cos de l’expresident sense vida, amb un tret al cap, va aparèixer hores després en un vídeo domèstic distribuït a través de les xarxes socials. L’emissora de ràdio huti va indicar que en l’assalt també va morir Iàssir al-Auadi, un destacat líder del partit Congrés Popular dirigit per Iàssir. La ràdio va afegir que el secretari general del Congrés Popular, Aref al-Zuka, va resultar ferit en l’atac.

VOLADURA DE LA RESIDÈNCIA / Després de l’acció armada, els hutis van volar pels aires la residència de Saleh, que està situada al barri Al Siasi, de Sanà. Segons alguns testimonis, homes armats van entrar a la vivenda i van col·locar explosius en alguns punts. En un missatge per televisió, el màxim dirigent dels hutis, Abdul Malik al- Huti, va felicitar els iemenites pel que va descriure com una victòria a una «traïció» dissenyada pels països «enemics» del golf Pèrsic.

L’atac contra Saleh es va produir hores després que l’exmandatari manifestés el cap de setmana passat en un missatge per televisió que deixava de recolzar la milícia dels hutis, que des del 2014 domina part del país, també la capital Sanà, i que combat una coalició de països àrabs, tots sunnites, dirigits per l’Aràbia Saudita. L’aliança saudita busca restaurar el Govern reconegut internacionalment, el del president Abdo Rabu Mansur Hadi que, des que va ser enderrocat pels hutis, està refugiat a Riad.

CANVI D’ESTRATÈGIA / «Els iemenites hem intentat tolerar les imprudències dels hutis en els últims dos anys i mig, però ja no podem més», va dir dissabte passat per televisió Saleh, que va definir el seu canvi d’estratègia com a «nova pàgina» en les relacions amb l’Aràbia Saudita. Saleh pretenia recuperar el poder gràcies a la seva aliança amb els hutis, però últimament les forces de la coalició saudita havien guanyat terreny en la guerra. El missatge de l’expresident es va produir després d’una setmana d’intensos combats entre les forces lleials a Saleh i els hutis, que van deixar almenys 125 morts i prop de 240 ferits, segons el Comitè Internacional de la Creu Roja.

«Els carrers de Sanà s’han convertit en un camp de batalla i la gent està atrapada a casa seva, sense poder-se moure per estar fora de perill, sense tenir accés a atenció mèdica ni als subministraments bàsics com menjar i aigua potable», va advertir en un comunicat el coordinador de l’ajuda humanitària de l’ONU per al Iemen, Jamie McGoldrick, que va demanar un alto el foc per poder atendre els civils. «Les ambulàncies i els equips mèdics no poden atendre els ferits pels continus combats. Algunes de les nostres unitats han sigut atacades. Les organitzacions humanitàries han rebut crides desesperades de famílies atrapades en barris assetjats per la lluita», va afegir.

Notícies relacionades

TEOCRÀCIES ENFRONTADES / La guerra civil al Iemen és una més de les batalles que estan lliurant les dues grans teocràcies de la regió, l’Aràbia Saudita, que lidera gran part de les monarquies sunnites del Golf, i l’Iran. Altres escenaris d’aquesta guerra entre Riad i Teheran són Síria i l’Iraq. L’avanç dels hutis, fidels al xiisme i, per tant a l’Estat persa, va motivar que els saudites forgessin una aliança militar que compta amb el suport dels Estats Units. Les organitzacions de drets humans han denunciat en nombroses ocasions els bombardejos indiscriminats dels avions de combat de la coalició que han afectat sobretot la població civil.

Els experts temen que la mort de Saleh incrementi encara més la violència que es viu al país, sumit en el caos per la guerra, la falta d’aliments, de medecines i afectat per epidèmies com el còlera.