Crisi hondurenya

Hondures s'endinsa en el caos després d'una setmana sense president

monmartinez41176929 anti government protestors shout slogans during a government171203174451

monmartinez41176929 anti government protestors shout slogans during a government171203174451 / Rodrigo Abd

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Passen els dies –una setmana ja des de les eleccions del 26 de novembre– i Hondures es precipita al caos, sense president i amb més morts damunt la taula fruit dels disturbis que se succeeixen als carrers. Ha sigut decretat l’estat d’excepció a l’espera de poder celebrar un recompte especial de vots, després que tant el president i candidat electe, Juan Orlando Hernández, com el líder de l’oposició, Salvador Nasralla, s’autoproclamessin vencedors dels comicis en un clima creixent de frau electoral.

Les manifestacions han deixat almenys set morts, segons mitjans locals, amb escenes de vandalisme i terror. Prolifera l’incendi de múltiples negocis a diverses de les principals ciutats del país i molts altres danys en obres públiques i béns privats. El país segueix sense conèixer el president electe per la falta d’un acord amb l’Aliança d’Oposició contra la Dictadura per dur a terme un escrutini especial, recompte que s’ha estat posposant des de dijous, tal com va confirmar ahir el president  del Tribunal Suprem Electoral (TSE), David Matamoros.

    

Divendres l’escrutini no va començar perquè l’Aliança d’Oposició, que es va presentar als comicis amb Salvador Nasralla com a candidat, no va enviar els seus representants al TSE, on l’esperaven els del Partit Nacional i un grup d’observadors internacionals que vigilen el procés. L’opositor Salvador Nasralla va suggerir ahir que es repeteixi la jornada electoral: «Li suggeriria al Govern que és millor que repeteixi l’elecció presidencial, amb calma, per retornar tot a la normalitat». I va afegir que si el TSE no acceptava revisar les 5.200 actes de votació que demana l’Aliança d’Oposició «no té sentit assistir-hi».

Crida a la calma

Notícies relacionades

Hernández, que divendres es va reunir amb els observadors internacionals i va assegurar que respectarà els resultats que proclami el TSE, va demanar als líders de l’oposició que participin en l’escrutini especial per conèixer el nou president electe del país. «Faig una crida als que van participar en el procés electoral a cridar els seus seguidors a no seguir fent-li mal a Hondures», va afegir Hernández, en al·lusió als fets violents que van tenir lloc dimecres i divendres.

Mentre l’oposició i el TSE segueixen encallats en l’escrutini especial, la incertesa creix al país, que des de divendres viu un estat d’excepció que restringeix la circulació de les persones, que regirà durant deu dies, des de les 18.00 hores fins a les 6.00 hores. Davant la incertesa i la por que recorre el país, molts hondurenys han inundat els supermercats i mercats populars per proveir-se d’aliments, aigua, llanternes, espelmes i altres provisions, així com de gasolina. L’ambaixada dels Estats Units, Transparència Internacional, el Consell Hondureny de l’Empresa Privada (COHEP), la Confederació de Cooperatives, la banca i altres institucions van clamar ahir perquè es produeixi una sortida ràpida de la greu situació que està vivint la nació centreamericana.

Temes:

Hondures