Límit al multilateralisme

EUA es retira del pacte global sobre immigració de l'ONU

L'Administració Trump argumenta que l'acord soscava la seva sobirania i xoca amb les seves polítiques immigratòries

mbenach37296334 a section of the border fence ends and stands open on the us171121100232

mbenach37296334 a section of the border fence ends and stands open on the us171121100232 / JIM WATSON

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units ha notificat a Nacions Unides la seva intenció d’abandonar el pacte global per la immigració adoptat fa poc més d’un any per 193 països per aportar una resposta més humana als milions de persones desplaçades dels seus països per la pobresa, la violència i les catàstrofes naturals. L’ambaixadora nord-americana davant l’ONU, Nikki Haley, ha afirmat que la Declaració de Nova York sobre els Refugiats i els Immigrants soscava la sobirania nacional del seu país i contradiu les polítiques de l’Administració de Donald Trump, que ha fet de les restriccions en immigració i de la quota de refugiats un dels pilars de la seva presidència. Aquesta decisió tindrà més conseqüències simbòliques que pràctiques, perquè el pacte no tenia caràcter vinculant.

Del que no hi ha dubte és que amb Trump a la Casa Blanca, els Estats Units ha renunciat a exercir el lideratge mundial en els fòrums internacionals, un replegament que recorda el que es va produir durant el mandat de George W. Bush. El mes de novembre passat, Washington ja va anunciar la seva sortida de la Unesco, l’agència de l’ONU dedicada a protegir el patrimoni cultural i a promoure l’educació i la ciència, en protesta per la seva suposada hostilitat amb Israel. Pocs mesos abans havia renunciat a complir els compromisos adoptats per Barack Obama a la Cimera del Clima de París, un pacte global també auspiciat per l’ONU per reduir les emissions de gasos contaminants.

Notícies relacionades

«Les nostres decisions en política migratòria les han de prendre sempre els nord-americans i únicament els nord-americans», afirma Haley en la carta enviada al secretari general de l’ONU, el portuguès Antonio Guterres. «Nosaltres decidirem com controlar millor les nostres fronteres i a qui es permetrà entrar al nostre país», afegeix.

La Declaració de Nova York va ser adoptada per l’Assemblea General en forma de resolució no vinculant el setembre de 2016, aleshores amb el suport entusiasta de l’Administració Obama. El text promou la cooperació internacional en el control de fronteres, fixa paràmetres per ajudar els immigrants i els refugiats a integrar-se als seus països d’acollida i es compromet a protegir les rutes migratòries per salvaguardar la seguretat i els drets dels desplaçats. En realitat, no és més que una llarga llista de bones intencions, que no obstant, ha servit perquè diversos països esmenin la seva legislació o que organitzacions com per exemple el Banc Mundial augmentin la seva contribució per pal·liar les penalitats de l’odissea migratòria. Però a la Casa Blanca, amb una Administració recelosa del multilateralisme i les respostes coordinades als problemes globals, el text s’ha interpretat com una intromissió. «El plantejament global de la Declaració de Nova York no és compatible amb la sobirania nord-americana», ha assegurat Haley.