escalada de tensió

El risc de guerra contra Corea del Nord augmenta, segons un assessor de Trump

"L'era de la paciència estratègica s'ha acabat", assegura McMaster, en ple desplegament militar dels EUA a la zona

monmartinez40225073 afc01 nueva york ee uu pyongyang corea del norte 2170922091242 / KCNA JUSTIN LANE

monmartinez40225073 afc01  nueva york  ee uu      pyongyang  corea del norte   2170922091242
zentauroepp40132488 kcna100  pyongyang  korea  democratic people s republic of  170916143518

/

3
Es llegeix en minuts

L'assessor de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, H. R. McMaster, va reconèixer aquest dissabte que els temps de "paciència estratègica" amb Corea del Nord s'han acabat. McMaster va anunciar que el president dels Estats Units, Donald Trump, donarà a conèixer aviat una nova estratègia destinada a augmentar la "influència" exterior del país. "El president revelarà els detalls de la seva nova estratègia i puc dir-los que se centrarà a protegir el nostre territori, augmentar la nostra prosperitat, preservar la pau mitjançant la força i, finalment, augmentar la influència nord-americana", va dir McMaster. En conseqüència, "el risc de conflicte militar està augmentant cada dia", va afegir. 

L'anunci és un toc d'atenció directe al règim de Pyongyang i al dictador Kim Jong-un i és el complement d'accions directes dels EUA dirigides a ampliar la presència militar nord-americana a la zona. 

Defensa dels valors

El tinent general, que va prendre la paraula en la cinquena edició del Fòrum Anual Reagan sobre Seguretat, celebrat a Simi Valley (Califòrnia), es va mostrar contundent a l'afirmar que "l'era de la paciència estratègica s'ha acabat". Segons l'assessor, la intenció del president Trump no és basar les seves mesures de seguretat nacional en una "ideologia rígida", sinó en la defensa de l'"essència dels interessos nacionals". Aquestes paraules contrasten amb el discurs defensat habitualment pel secretari del Departament d'Estat, Rex Tillerson, qui fins ara ha advocat per trobar solucions diplomàtiques a la creixent tensió existent entre els Estats Units i països com Corea del Nord i l'Iran. Precisament aquesta postura conciliadora del responsable de la cartera d'Exteriors li ha costat distanciaments amb Trump, que va haver de sortir al pas d'informacions que apuntaven a la possible destitució de Tillerson.

Canvi de to

No obstant, el fet que l'assessor de seguretat hagi acusat avui els règims Corea del Nord i l'Iran de "violar la sobirania dels seus veïns" i d'"exportar terror a altres nacions" dista molt del conciliador discurs habitualment usat per Tillerson. El canvi d'estratègia a què s'ha referit McMaster podria interpretar-se com la decisió del mandatari de prendre un nou camí en política exterior que el distanciaria de forma definitiva del cap de la diplomàcia nord-americana. El director de la CIA, Mike Pompeo, que també va estar present en l'acte celebrat a Califòrnia -el seu nom ha sonat aquests dies com a possible substitut de Tillerson-, va adoptar un to més moderat davant Corea del Nord i l'Iran que McMaster.

"Creiem que Kim (Jong-un) és un agent racional, però temem que no està sent ben aconsellat per els que l'envolten", va apuntar Pompeo. Respecte a l'Iran, el director de la CIA va dir haver escrit a diversos representants polítics i militars del país persa per expressar-los la seva preocupació per la seva "actitud amenaçant" a l'Iraq, on Estats Units lideren una coalició internacional que combat als terroristes de l'Estat Islàmic.

Mesures militars

Si el missatge general diplomàtic tendeix a endurir-se, les mesures militars concretes recolzen les tesis de McMaster. Sis caces F-22 Raptor nord-americans van arribar dissabte a Corea del Sud, on dilluns comencen unes maniobres conjuntes que pretenen ser una nova exhibició de força davant Corea del Nord després que Pyongyang llancés durant la setmana un nou míssil. Els avions participaran en els exercicis 'Vigilant ace' amb les forces aèries sud-coreanes, que es desenvoluparan entre el 4 i el 8 de desembre.

Missatge contundent

Els Estats Units també tenen previst desplegar caces F-35 i F-16 i fins i tot bombarders estratègics B-1B, va informar l'agència Yonhap. És la primera vegada que els EUA despleguen sis F-22 a la vegada a la península de Corea, en el que constitueix un altre contundent missatge d'advertència per a Pyongyang després que llancés dimecres passat el míssil balístic intercontinental Hwasong-15, el seu projectil més sofisticat fins ara, i que posa en el punt de mira militar el Japó, però també els EUA.

Atacs simulats

Notícies relacionades

Durant els exercicis, els aliats simularan atacs sobre falses instal·lacions nuclears sud-coreanes i plataformes autopropulsades com les que usa el règim de Pyongyang per desplegar els seus míssils. Aquest desplegament, igual que el de tres portaavions nuclears dels EUA que es va realitzar el mes passat a prop d'aigües nord-coreanes, s'emmarca en l'acord ratificat a l'octubre entre Washington i Seül per incrementar el "desplegament rotacional" d'actius estratègics nord-americans a la península coreana.

La màxima tensió

Amb tots aquests moviments militars i diplomàtics, els EUA busquen pressionar Corea del Nord perquè retorni a les negociacions per abandonar el seu programa nuclear. S'espera que les maniobres desencadenin la condemna del règim de Kim Jong-un, que veu aquests exercicis com a assajos per envair el seu territori. La tensió a la península coreana han augmentat fins a nivells inèdits des del final de la guerra de Corea (1950-1953).