DESENLLAÇ FELIÇ

"Hem tornat a néixer": alliberats dos espanyols segrestats a Mèxic

La Policia creu que els captors els volien matar a tots dos malgrat la petició d'1,3 milions d'euros

zentauroepp41161900 jos  javier galante  inspector de la secci n de secuestros y171202134701

zentauroepp41161900 jos javier galante inspector de la secci n de secuestros y171202134701

4
Es llegeix en minuts

Els especialistes en segrestos de la Policia Nacional estan convençuts que els captors dels dos espanyols segrestats a Mèxic dilluns estaven decidits a matar-los paguessin o no el rescat d'1,3 milions d'euros. Era el mateix convenciment que el de les víctimes, que, al saber que estaven salvades, el primer que van dir als agents va ser: "Soc conscient que he tornat a néixer".

L'inspector en cap de la Secció de Segrestos de la Policia Nacional, Alberto Carba, reviu en declaracions a Europa Press un segrest que cataloga entre els "complexos", malgrat la seva ràpida resolució. Compta amb 17 anys d'experiència professional en aquestes negociacions contra rellotge.

"Hem après que desplaçar personal expert és clau per a un desenllaç feliç, primer per alliberar els segrestats i, si és possible, també per detenir els captors", explica Carba, l'inspector en cap que lidera l'Equip d'Intervenció a l'Exterior de la Policia Nacional.

De l'última operació a Mèxic no en pot donar gaires detalls perquè continua oberta, a l'espera de més detencions. Dilluns  a la tarda, la Conselleria d'Interior de l'Ambaixada d'Espanya a Mèxic va comunicar urgentment que dos ciutadans espanyols havien sigut segrestats a les 6.00, hora mexicana, a la carretera de la zona de Lomas de Angelópolis.

En una cambra frigorífica

Tres empleats d'una multinacional espanyola sortien del seu domicili cap al seu lloc de treball quan el vehicle en què es desplaçaven va ser interceptat i atacat per dos turismes. Llavors, diverses persones amb armes llargues els van encanonar i els van obligar a introduir-se dins els cotxes dels assaltants.

"Eren cinc persones armades i sabien què volien, ja que van deixar allà els cotxes i altres objectes de valor com mòbils o ordinadors, de manera que es podia descartar el segrest exprés", relata aquest policia. "Immediatament hi vam enviar els nostres dos especialistes per seguir la informació a temps real i posar-se al capdavant de la gestió de crisi amb les famílies", afegeix.

Els captors demanaven 1,3 milions d'euros i els policies van començar una negociació en paral·lel a una investigació guiada per un tercer espanyol que, després de ser segrestat, va aconseguir escapar-se i amagar-se. Tots treballaven per a una multinacional a la zona de Puebla. Dos van estar tres dies en una cambra frigorífica, a les fosques i sense matalàs.

Sense marge d'error

Carba destaca que en aquests casos el més important és no cometre errors, no hi ha normalment marge d'error. El primer que desaconsella és pagar el rescat. "No hi ha un patró comú perquè cada segrest depèn de factors com les infraestructures d'un país", assenyala l'inspector en cap, que estableix els 15 dies com la mitjana de temps dels segrestos dels espanyols a l'exterior, 43 des del 2001 a Amèrica, Àsia, Europa i Àfrica.

Amèrica és el continent que més episodis de segrestos acumula, i Veneçuela, Mèxic i Panamà són els països, per aquest ordre, on en més ocasions s'han desplaçat els experts de la Policia Nacional. Carba posa d'exemple la relació que tenen amb els seus col·legues de Colòmbia. "Al final som com una branca estranya de la medicina, necessitem compartir experiències i avanços per millorar en el nostre terreny", indica.

La Fiscalia de Puebla (Mèxic) va avançar dijous -divendres a la matinada a Espanya- que dos ciutadans espanyols havien sigut alliberats a Mèxic després d'estar tres dies segrestats en una cambra frigorífica.

En l'operatiu desenvolupat per part dels grups tàctics de la Policia Estatal de Puebla van ser arrestades dues persones encarregades de la custòdia dels espanyols. Posteriorment va ser detingut un tercer implicat, presumptament responsable de l'organització del segrest.

Detingut un exresponsable de seguretat

José Javier Galante, inspector de la Secció de Segrestos i Extorsions de la Policia Nacional d'Espanya, donava les gràcies des de Mèxic, juntament amb les autoritats locals. "La col·laboració internacional ha sigut exquisida des del primer moment", apuntava. Com sempre, agraïa especialment la col·laboració de les famílies.

Galante i un altre especialista de la policia s'havien desplaçat a Mèxic per assessorar en les comunicacions amb els captors des de la seu de l'empresa per a la qual treballaven els espanyols raptats.

Notícies relacionades

L'inspector en cap Carba destaca que entre els detinguts figura l'antic gerent de seguretat de l'empresa, per al qual treballaven les víctimes, un ciutadà de nacionalitat mexicana que havia sigut acomiadat feia un mes i que presumptament havia organitzat el segrest gràcies a les dades que coneixia com a extreballador de la mercantil espanyola.

"Al final tot segrest es resol si l'expert policial sap quines portes hi ha i de quines claus disposa", resumeix Carba, per a qui és important que qualsevol espanyol a l'exterior confiï en la seguretat, tant la privada com la pública. "I sabent que el passaport espanyol els facilita recursos en situacions tan complexes com un segrest", conclou.

Temes:

Segrestos Mèxic