ESCÀNDOL A BERLÍN

Un diputat ultradretà alemany va produir vídeos que negaven l'Holocaust

El subcap parlamentari d'Alternativa per a Alemanya (AfD), Peter Felser, va crear contingut antisemita per a un partit extremista vigilat pels serveis d'intel·ligència

fcasals41148111 peter felser politico aleman foto web peter felser171201140306

fcasals41148111 peter felser politico aleman foto web peter felser171201140306

1
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Mentre Alemanya segueix sense formar govern, la ultradreta segueix acumulant escàndols. Poc més d'un mes després d'inaugurar-se el nou Bundestag, el Parlament federal, Alternativa per a Alemanya (AfD) ha vist com un altre episodi de racisme i antisemitisme esquitxava la part alta del partit. Segons ha destapat aquesta setmana el diari Frankfurter Allgemeine, l'actual subcap del grup parlamentari, Peter Felser, va produir vídeos “negant o minimitzant” l'Holocaust.

Per conèixer la faceta més fosca de Felser cal remuntar-se a principis de segle. Administrador de la productora audiovisual wk&f Kommunikation entre el 2001 i el 2003, l'ara diputat va participar en la creació de vídeos de clar contingut discriminatori per al partit ultranacionalista Els Republicans (Die Republikaner, en alemany), associat amb el moviment neonazi i anteriorment vigilat de prop pels serveis d'intel·ligència nacionals.

Aquests vídeos no van ser mai acceptats ni difosos per emissores públiques de Berlín i l'estat de Hesse pel seu contingut racista. En un dels anuncis produïts pel grup de Felser es podia veure un grup de negacionistes sostenint un cartell en què s'assegurava que “l'Holocaust no va existir mai”. El 2001 el Tribunal Administratiu Superior de la capital va confirmar aquest missatge “clarament antisemita” que suposa una trivialització de la Xoà, la persecució jueva a càrrec dels nazis que va causar el genocidi d'aproximadament sis milions de persones.

Missatges antisemites

Notícies relacionades

La informació obtinguda pel Frankfurter Allgemeine també apunta que el 2003 Felser va intercanviar missatges amb la cúpula dels Republicans, en què assegurava que l'augment de fons estatals per recolzar el Consell Central de Jueus era “una provocació”.

Després de ser destapat pel diari de Frankfurt, Felser ha demanat perdó, i ha acceptat que “certament els vídeos podien ser interpretats com una negació de l'Holocaust”, però descarta que fos la seva intenció. El 24 de setembre, l'AfD va sortir victoriosa de les eleccions federals amb un 12,6% dels vots que la confirmaven com a tercera força del país. La formació ultradretana compta amb 92 diputats al Parlament.