TRAGÈDIA A L'ATLÀNTIC SUD

L'Armada argentina tanca sense resultats la recerca del submarí

La institució naval confirma que no hi haurà salvament de la tripulació i dona per acabada l'expectativa de trobar amb vida els 44 marins

L''ARA San Juan' ha sigut buscat en un radi equivalent a 20 ciutats de Buenos Aires

mbenach41125364 arg18  mar del plata  argentina   29 11 2017   vista de un b171130225419

mbenach41125364 arg18 mar del plata argentina 29 11 2017 vista de un b171130225419 / Mauricio Arduin

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Tot s’ha acabat. L’Armada va ordenar el retorn de la missió de rescat de l’ARA San Juan. Mig mes després que el submarí perdés contacte amb la seva base a la ciutat de Mar del Plata, 400 quilòmetres al sud de la ciutat de Buenos Aires, la institució naval va confirmar oficialment el que ja se sabia: «No hi haurà salvament de la tripulació», va dir el seu portaveu, el capità Enrique Balbi, i va donar per acabada l’expectativa de trobar amb vida als 44 marins. «No s’ha trobat cap evidència del naufragi a les àrees explorades», va assenyalar també el portaveu. Tampoc es va poder «obtenir contacte amb el submarí ni amb els seus bots inflables». Des d’ara, l’Armada només buscarà la nau «al llit marí».

Notícies relacionades

El reconeixement del fracàs es va fer públic després que es pentinés una enorme zona de l’Atlàntic Sud equivalent a 20 ciutats de Buenos Aires i a una profunditat de 300 metres. La tecnologia del vaixell Atlantis, dels Estats Units, i el suport del So­phie Siem, de Noruega, així com altres embarcacions, no va resultar suficient per trobar el submarí. Ni tan sols les bones condicions climàtiques. La missió, va reconèixer Balbi, tenia com a objectiu el «salvament de persones, amb la finalitat de preservar la vida humana». I això no es va poder aconseguir.

La notícia va provocar un natural estremiment entre els familiars dels tripulants. Molts van demanar a l’Armada que no abaixés els braços i insistís en el rescat. «Ens han mentit. M’han llençat l’esperança a les escombraries: no han trobat ni un cargol», va dir Luis Tagliapietra, pare d’Alejandro Damián, un dels tripulants. Diversos familiars van demanar ser inclosos com a querellants en una denúncia penal contra l’Estat en la causa oberta pel que ha passat amb el submarí.