DESAFIAMENT NUCLEAR

Trump afronta el desafiament més gran de Coreal del Nord

El llançament de l'últim míssil, amb capacitat per arribar als EUA, inquieta la comunitat internacional

El president dels EUA comunica al seu homòleg xinès que imposarà noves sancions a Pyonyang

zentauroepp41116752 a man watches a tv screen showing a local news program repor171129192306

zentauroepp41116752 a man watches a tv screen showing a local news program repor171129192306 / Lee Jin-man

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La letargia nord-coreana ha durat dos mesos i mig. L’últim míssil va tornar la rutina de trucades, reunions, condemnes i sancions i va arruïnar les esperances que l’estranya calma desemboqués en les anhelades negociacions. Als Estats Units se'ls esgota el temps per resoldre el conflicte abans que Pyongyang es doti d’un coet capaç d’enviar-li una bomba nuclear. El desenvolupament imparable del seu full de ruta subratlla el fracàs de Donald Trump: va prometre que Corea del Nord no llançaria mai un míssil intercontinental i el de dimarts va ser el tercer.

Trump va tuitejar que «s’encarregarà» de l’assumpte. Aquesta vegada va aparcar les amenaces i els insults al líder nord-coreà i va perseverar en la diplomàcia. Va trucar als seus homòlegs de Corea del Sud, el Japó i la Xina per condemnar l’última barrabassada nord-coreana, subratllar el seu perill per a la pau mundial i reafirmar el compromís comú per desnuclearitzar la península. A Xi Jinping, president xinès, el va informar que estendria les sancions a Pyongyang. També va aprofitar el context per animar el Partit Demòcrata a aprovar el pressupost. «Després del llançament del míssil nord-coreà, és més important que mai que donem fons al nostre Govern i al nostre Exèrcit», va tuitejar.

 Washington no va tancar la porta a les negociacions, en contrast amb postures més hostils recents. «Les opcions diplomàtiques segueixen sent viables i obertes ara com ara. Seguim compromesos a trobar una via pacífica per desnuclearitzar i acabar amb les accions bel·ligerants de Corea del Nord», va afirmar Rex Tillerson, secretari d’Estat.

DES DE SEÜL I TÒQUIO

Les litúrgiques condemnes també van arribar de Seül i Tòquio, impel·lides per Trump en la seva visita recent a seguir gastant milions de dòlars en armament nord-americà. Moon Jae-in, president sud-coreà, va subratllar la seva por que la crisi «s’escapi definitivament de control», i Shinzo Abe, líder japonès, va qualificar el llançament d’«intolerable». El míssil va deixar en una situació incòmoda Moscou només un dia després d’haver suggerit que Pyongyang havia acceptat implícitament la proposta sino-russa de congelar els seus llançaments a canvi que els EUA detinguessin els seus massius exercicis militars a la zona.

«És un acte provocador que eleva la tensió i ens allunya del punt en què podríem arribar a un acord», va assegurar el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, que va aclarir que la proposta continua vigent. La Xina, per la seva part, va expressar la seva «greu preocupació» i va demanar precaució a totes les parts «per preservar la pau i l’estabilitat».

El míssil és l’enèsima plantofada per a Pequín, incapaç d’arrossegar Corea del Nord a la taula de negociacions ni amb pacient diàleg ni amb sancions que ofeguen el seu comerç exterior. Xi va enviar el mes passat a Pyongyang un home de confiança en el que semblava un gest de desglaç entre dos líders que es menyspreen. Però l’enviat va tornar a Pequín sense haver sigut rebut per Kim Jong-un.

Trump no va acompanyar la treva nord-coreana amb més serenitat. Va dir baixet i gras a Kim Jong-un i dies enrere va ampliar les sancions a Corea del Nord i la va tornar a la llista de països que patrocinen el terrorisme. Durant la seva visita recent a l’Àsia va al·ludir a «avanços» en el problema nord-coreà que no va concretar, però sí que es va atribuir. L’escenari d’un míssil nuclear nord-coreà amb capacitat d’afectar els Estats Units cada dia és més pròxim sense que s’albiri una estratègia a la Casa Blanca per impedir-ho.

El míssil Hwasong-15 es va elevar fins als 4.500 quilòmetres i va caure a la zona econòmica marítima del Japó després de volar 54 minuts. Hauria cobert 13.000 quilòmetres si hagués sigut llançat en horitzontal, suficients per arribar a Washington. Els experts recorden, no obstant, que no hi ha evidències que hagi aconseguit miniaturitzar una ogiva.

El míssil carregat hauria de suportar les vibracions de l’enlairament, de la sortida i la reentrada a l’atmosfera, i després encertar en la diana. L’últim míssil no només va volar més amunt i durant més temps que els anteriors, sinó que la seva ejecció de matinada i en una llançadora mòbil acrediten que Corea del Nord pot disparar-los quan i des d’on vulgui. Aquesta certesa impossibilita l’atac preventiu que ha airejat Trump.

INDICI D’OPTIMISME

Notícies relacionades

També hi ha elements per a l’optimisme. El míssil no va sobrevolar el Japó com els de l’estiu ni va caure a prop de la base nord-americana de Guam. L’agència oficial nord-coreana va acompanyar el triomfalista anunci de la «complerta missió de completar la força armada nuclear» d’un «solemne compromís»: els míssils no suposaran cap amenaça a cap país «mentre els interessos nacionals no siguin vulnerats».

 Alguns experts sospiten que quan Pyongyang consideri que ja ha aconseguit el míssil capaç d’atacar els EUA, detindrà la seva espiral hostil i s’avindrà a negociar amb arguments de pes. L’anhelat diàleg, doncs, no arribaria per les polítiques de Trump, sinó per l’èxit nord-coreà.