MÒBIL RACISTA

Commoció a Alemanya per l'apunyalament d'un alcalde que va obrir la porta als refugiats

Segons la fiscalia, l'atac amb ganivet contra Andreas Hollstein, representant d'Altena, va tenir un "clar rerefons polític"

zentauroepp41107811 file   the dec  21  2015 file photo shows the mayor of weste171128110852

zentauroepp41107811 file the dec 21 2015 file photo shows the mayor of weste171128110852 / Bernd Thissen

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya va tornar a viure ahir un malson racista. Andreas Hollstein, alcalde de la petita localitat alemanya d'Altena, era en un restaurant de kebabs quan va ser apunyalat per un home que havia fet comentaris en contra de la política d'acollida de refugiats. “Les autoritats i els cossos de seguretat assumeixen que hi ha un clar rerefons polític en l'atac”, va explicar Armin Laschet, primer ministre de l'Estat de Rin del Nord-Westfàlia i company de partit de Hollstein.

Després de l'atac amb ganivet, el polític conservador va ser traslladat d'urgència a un hospital pròxim en ambulància, d'on va poder sortir sense ferides greus a la nit. “Estic content de seguir viu”, va confessar. Els primers informes apunten que abans d'abalançar-se contra la seva víctima l'agressor li va preguntar si era l'alcalde. Un altre home que va anar a ajudar l'alcalde també va resultar ferit.

A falta que es coneguin més detalls sobre els fets, tot apunta que l'autor de l'atac, detingut posteriorment per la policia, tenia un mòbil racista. No sense relació, la ciutat d'Altena va guanyar popularitat a nivell nacional després que el govern local decidís acceptar més refugiats que els que establia la quota fixada per Berlín. Aquesta demostració de compromís amb els nouvinguts li va valer a la localitat el Premi Nacional a la Integració, dotat amb 10.000 euros i que els va entregar al maig la cancellera, Angela Merkel.

Creixen els atacs racistes

Sorpresos per l'atac, la classe política va reaccionar ràpid en suport a l'alcalde. “Estic contenta que pugui estar amb la seva família”, va expressar la líder democristiana a través del seu portaveu, Steffen Seibert. El líder socialdemòcrata Martin Schulz també va condemnar l'atac i va demanar “mantenir-nos junts davant la violència”. Tots dos es troben en la fase prèvia per negociar un altre possible govern de gran coalició.

Notícies relacionades

Malgrat l'impacte de l'atac, no és la primera vegada que Alemanya viu agressions racistes contra les seves màximes autoritats polítiques. L'octubre del 2015 la candidata independent Henriette Reker va ser apunyalada i ferida de gravetat per un neonazi, molest amb la seva decisió d'acollir refugiats, el dia abans de les eleccions locals de Colònia. L'agressió no va ser suficient per evitar que, l'endemà, Reker es convertís en alcaldessa de la ciutat des de l'hospital.

Aquest és un dels molts casos que il·lustren la creixent tensió que es viu a Alemanya i el repunt de la violència xenòfoba. Durant l'any passat es van registrar 3.533 atacs a refugiats, a un ritme de gairebé 10 per dia.