HORES DEFINITIVES DE RECERCA

L'Armada argentina segueix sense saber on és el submarí perdut

La institució naval es nega a donar per morta la tripulació del submarí

Dirigents del macrisme s'inclinen per donar per morts els que navegaven a l''ARA San Juan'

41097304 60

41097304 60 / Mauricio Cuevas (AP)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L'Armada argentina ha reconegut aquest dilluns que no sap en quina zona de les profunditats de l'Atlàntic Sud pot estar l'ARA San JuanARA San Juan, 12 dies després d'haver perdut contacte amb la seva base a la ciutat de Mar del Plata, 400 quilòmetres al sud de la capital. “De moment, amb tot aquest desplegament, lamentablement no hem tingut encara cap detecció”, ha dit el portaveu de la institució naval, Enrique Balbi. Ha assegurat al seu torn que “és molt baixa la probabilitat” que el submarí encara floti.

Malgrat les dificultats per trobar el submergible que afronta la missió internacional que encapçalen els Estats Units, la Gran Bretanya i Rússia, la Marina de moment s'absté de considerar morts els seus 44 tripulants. Balbi no ha descartat “una situació de supervivència extrema”. Amb el mateix èmfasi, va rebutjar del tot que l'ARA San Juan hagi sigut objecte d'una agressió. “No tenim cap indici d'un atac”. El submarí, d'altra banda, “no tenia torpedes de combat”. L'explosió detectada podria haver sigut conseqüència d'“un incendi, d'una combustió ràpida que consumeix l'oxigen i es pot dir que va ser una implosió”, ha insistit Balbi.

El vaixell de bandera noruega Sophie Siem Sophie Siemera des de dilluns a la zona de recerca del submergible. El vaixell va ser condicionat per poder portar el minisubmarí nord-americà, amb capacitat per rescatar sis persones en naus enfonsades amb una inclinació de fins a 45 graus. Segons es va informar, dos operadors el mouen per control remot. El Panther Plus, proveït per Rússia i amb una capacitat d'immersió de fins a 1000 metres, arribava al llarg del dia a la zona d'operacions.

Notícies relacionades

Els familiars dels tripulants reben amb certa estupefacció i una profunda angoixa les informacions que dona l'Armada. Els missatges mesurats i ambigus de la institució naval xoquen amb l'“honestedat brutal” de la diputada Elisa Carrió, un dels referents del macrisme amb més presència mediàtica. Carrió ha sigut taxativa: “L'esdeveniment és irreversible, diré el que el Govern no pot dir: el més probable és que estiguin morts”. El capità de navili retirat Jorge Bergallo, excomandant de l'ARA San Juan, on navegava en qualitat d'oficial el seu fill Juan Ignacio, va considerar que no pot “donar-se per cert” que els tripulants estiguin “tots morts”. Només la institució naval està en condicions de dir una frase d'aquesta naturalesa i “encara no s'ha fet a través dels canals orgànics”.

Inèdita col·laboració

La recerca en una carrera contra rellotge de l'ARA San Juan sembla posar en suspens altres conflictes polítics i diplomàtics. A l'austral port de Comodor Rivadavia, hi treballen colze a colze amb els argentins representants de les Forces Armades de la Gran Bretanya, amb les quals aquest país es va enfrontar militarment el 1982, però al seu torn col·laboren entre si els marines nord-americans i els militars russos. 

Temes:

Argentina