GUERRA A SÍRIA

El Govern sirià fa intenció de boicotejar les negociacions de Ginebra

La delegació de Damasc posposa el seu viatge a Suïssa en protesta per l'exigència opositora sobre una transició sense Assad

2
Es llegeix en minuts

El Govern sirià va enviar diumenge a la nit una notificació al mediador de l'ONU, Staffan de Mistura, en què li comunicava que no viatjaria aquest dilluns a Ginebra on dimarts havia de començar la vuitena ronda de negociacions per intentar arribar a un acord polític que posi fi a la guerra i ofereixi una sortida al conflicte.

"Ens van enviar un missatge dient que no arribarien dilluns. Naturalment, confiem i de fet esperem que viatgin en un curt termini", va explicar Mistura en una videoconferència amb el Consell de Seguretat. El mediador va assenyalar que "no han confirmat encara la seva participació", encara que va afegir que "ens van indicar que ens dirien alguna cosa aviat". La delegació de l'oposició ha arribat aquest dilluns a la ciutat suïssa.

Segons el diari de Damasc 'Al Watan', el Govern del president sirià, Baixar al-Assad, ha posposat el seu viatge en protesta per les decisions adaptades recentment per l'oposició. El diari, que cita fonts diplomàtiques a Ginebra, vol expressar el seu descontentament al llegir "detingudament" el comunicat de la conferència Riad 2. Va ser a la capital saudita on la setmana passada es va donar cita la Comissió Suprema per a les Negociacions (CSN), la principal aliança de l'oposició, per elegir la delegació que enviaria a Ginebra.

Oposició unida

Després de set anys de guerra civil, tres enviats especials de l'ONU i set rondes anteriors de diàleg a Ginebra en què no es va aconseguir cap avanç, la novetat en aquesta nova ronda negociadora era que els diferents grups de l'oposició han aconseguit unir-se en una mateixa plataforma.

El Govern sirià, no obstant, veu el comunicat de Riad 2 "com un retorn al primer paquet de les negociacions i, especialment, com un pas cap a la imposició de precondicions". En aquest sentit, Damasc va criticar que els opositors exigeixin la marxa d'Assad al començament de l'etapa transitòria que hauria de donar pas a la democràcia.

El règim sirià i els seus aliats qualifiquen d'"allunyada de la realitat" la insistència opositora sobre la marxa d'Assad ja que, des que Rússia --el principal aliat del règim de Damasc- va entrar en la guerra el 2015, les forces del règim han obtingut una sèrie de victòries militars que han expulsat els rebels de les principals ciutats i fet miques qualsevol possibilitat d'enderrocar Assad per la via militar.

Notícies relacionades

L'oposició, per la seva part, acusa el Govern de negar-se a negociar seriosament. "Al règim d'Assad no se li pot permetre jugar a guanyar temps, mentre la població segueix assetjada i contínua sent bombardejada", va afirmar Yahya al-Aridi, nou cap de la comissió negociadora de l'oposició.

Diumenge un suposat bombardeig de Rússia contra la localitat d'Al-Shaafa, al nord-est de Síria, a prop de la frontera amb l'Iraq, va causar 53 morts.