El mandatari tefló

La impunitat de Trump

El president, a qui almenys 13 dones han acusat d'assetjament sexual, segueix immune a pesar del nou ambient de tolerància zero als EUA

mbenach40979871 file photo  new york building tycoon donald trump  l  crowns171125174352

mbenach40979871 file photo new york building tycoon donald trump l crowns171125174352 / CHIP EAST

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

“M'atrauen automàticament les guapes... Simplement començo a besar-les. És com un imant. Ni tan sols espero. I quan ets una estrella, et deixen fer-ho. Pots fer qualsevol cosa... Agafar-les pel cony...”

“Les dones són molt especials. Penso que estem en un moment molt especial, moltes coses estan sortint a la llum i penso que és bo per a la nostra societat i penso que és molt, molt bo per a les dones”.

Entre una frase i l'altra han passat 12 anys, però totes dues han sortit de la boca del mateix home, Donald Trump, el 2005 magnat immobiliari i figura de la 'televisió realitat', ara president dels Estats Units. Aquesta presidència coincideix amb un moment crucial al país, recorregut per una onada de renovada consciència sobre l'assetjament i l'abús sexual. El torrent de denúncies, i les repercussions immediates per a la majoria dels acusats, estenen un ambient de tolerància zero. Només Trump sembla immune.

Més de 13 dones l'han acusat de conducta sexual inapropiada, bona part d'elles l'octubre de l'any passat, després que es fes pública la gravació del 2005. Aquestes acusacions (que Trump nega) no van evitar la seva victòria, encara que els sondejos mostraven que el 68% dels votants registrats creien les dones i tan sols el 14% pensava que Trump (amb una antologia de comentaris sexistes contundent) no havia fet avanços sexuals no desitjats. I de forma paradoxal, segueixen sense posar el president en les dificultats per les quals estan passant altres acusats (incloent-hi el candidat republicà al Senat Roy Moore, a les negacions del qual d'haver mantingut múltiples suposades relacions amb adolescents Trump dona credibilitat).

Consternades

Notícies relacionades

“Amb Trump tot es va escombrar sota l'alfombra”, lamentava fa poc a ‘The New York Times’ Temple Taggart, una de les seves acusadores. “Sembla que aquests escàndols toquen els polítics, però Trump sembla ser l'excepció a la regla, no sé per què però realment és de tefló”, deia recentment a ‘Slate’ Jessica Leeds, una altra de les que va denunciar públicament, que ara se sent consternada per “no haver tingut més impacte”.

Que aquest acabi arribant encara no es pot descartar. Trump afronta una demanda per difamació davant la justícia civil de Summer Zervos antiga concursant de ‘L'aprenent’. Els advocats del president intenten que es desestimi, al·legant que els comentaris en què ha titllat de “mentideres” acusadores com ella són discurs polític i que un president en actiu no pot ser demandat (obliden que el Suprem l'hi va permetre a Paula Jones amb Bill Clinton). I no està a les seves mans, sinó en les d'una jutge, decidir si el cas segueix endavant.