LA PLAGA DEL SEXISME A FRANÇA

Macron llança un combat cultural contra la violència de gènere

El president francès presenta un ambiciós pla contra les agressions sexistes centrat en l'educació, l'atenció a les víctimes i el reforç de l'arsenal repressiu

mbenach41077016 french president emmanuel macron delivers a speech during th171125173916

mbenach41077016 french president emmanuel macron delivers a speech during th171125173916 / LUDOVIC MARIN

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron convertirà la lluita per la igualtat entre homes i dones en el gran eix transversal del seu mandat. Coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència de Gènere, el president francès va anunciar ahir un ambiciós pla que tindrà tres àrees prioritàries: l’educació, l’atenció a les víctimes i el reforç repressiu.

L’objectiu és lliurar un combat cultural que impliqui la societat en el seu conjunt per abordar l’arrel del problema i desfer els estereotips que s’han construït sobre la dona. «És indispensable que la vergonya canviï de camp», va dir Macron durant un discurs pronunciat a l’Elisi davant uns 200 representants d’associacions, magistrats, membres del Govern i diferents institucions de l’Estat.

Com ha passat en altres països, a França moltes dones s’han atrevit a denunciar abusos sexuals després de l’escàndol que esquitxa el productor de Hollywood Harvey Weinstein. Campanyes llançades a les xarxes socials com #MeToo (jo també) o #balance ton porc (denuncia el teu porc) han animat moltes víctimes a trencar el silenci. A l’octubre, la policia va xifrar en un 30% l’augment de les notificacions de violació i assetjament sexual respecte de l’any passat.

Abans d’exposar les mesures del seu pla, Macron va demanar un minut de silenci per a les 123 dones que van morir a França el 2016 a mans de les seves parelles o exparelles. Aquest mateix any, 225.000 van patir algun tipus d’abús, però només una de cada cinc va anar a la justícia. «En la nostra vida diària ha crescut una espècie de barbàrie la cara de la qual no volem reconèixer perquè és familiar», va dir el president.

Per facilitar que les víctimes facin un pas al davant es crearà una plataforma on line en què, de forma interactiva, podran parlar amb policies i gendarmes disponibles les 24 hores del dia de les situacions de violència, discriminació o assetjament que hagin patit. Els hospitals obriran unitats específiques d’atenció psicosocial que se sumaran a les unitats medicolegals. Aquestes últimes conservaran les proves de les agressions encara que la dona no  presenti una denúncia. «La justícia es dirigirà a les dones i no a la inversa», va ressaltar el president.

L’EDUCACIÓ, ESSENCIAL

El sistema educatiu tindrà un paper essencial. Els centres públics comptaran amb un mòdul específic de prevenció i els que treballin en guarderies rebran formació per evitar les representacions sexistes. «És tota la societat la que està malalta de sexisme. S’ha d’actuar abans que els nostres fills s’eduquin en els estereotips i els clixés», va justificar Macron. A més de campanyes de sensibilització, els pares seran objecte d’especial atenció per ajudar-los a detectar símptomes d’exposició dels seus fills a la pornografia o a l’assetjament a través de les xarxes socials.

Macron vol revisar la legislació per castigar aquest tipus de comportaments i regular el contingut dels videojocs. També ha demanat al món de la publicitat i de la moda reflexionar sobre la representació social de les dones.

Notícies relacionades

Entre les disposicions repressives anunciades destaca la creació del delicte d’«ofensa sexista» per castigar l’assetjament al carrer. «Les dones no han de tenir por de sortir, ni el carrer ha de ser el seu infern quotidià», va seguir el president, que va alertar que tampoc convé caure en la pràctica quotidiana de la delació.

La secretaria d’Estat d’Igualtat tindrà un pressupost de 420 milions d’euros el 2018 i Macron va prometre que no hi haurà retallades els pròxims anys. Però les associacions feministes consideren que serà insuficient per aplicar les mesures presentades ahir. 

Debat sobre l'edat de consentiment sexual

33 L’Assemblea Nacional francesa debatrà el 2018 el projecte de llei sobre violència sexual que des de fa mesos prepara el Govern. Especialment delicat serà fixar l’edat mínima del consentiment per mantenir relacions sexuals, un llindar per sota del qual els jutges entendran que el menor ha sigut víctima d’abusos. Macron es va mostrar ahir partidari d’aproximar-la als 15 anys, l’edat de la majoria sexual contemplada en la legislació francesa, per protegir els menors i omplir el buit legal existent. El president recull així la demanda de nombroses associacions. La futura llei preveu igualment ampliar de 20 a 30 anys el període de prescripció dels delictes sexuals contra menors perquè les víctimes de pedofília tinguin més temps per denunciar davant la justícia.