NEGOCIACIÓ A BERLÍN

El socialdemòcrata Schulz sospesa recolzar un Govern de Merkel a Alemanya

El líder de l'SPD es reuneix amb el president alemany i la cúpula del seu partit per decidir si avala un Executiu conservador en minoria o s'aposta per noves eleccions

undefined41056455 yop01 berl n  alemania   23 11 2017   fotograf a cedida por 171123185150

undefined41056455 yop01 berl n alemania 23 11 2017 fotograf a cedida por 171123185150 / JESCO DENZEL GOBIERNO FEDERAL D

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La tradicionalment assossegada política alemanya està vivint aquests dies unes jornades de tensió i nerviosisme poc habituals. Després del fracàs de les negociacions per formar un Govern tripartit entre conservadors, liberals i ecologistes, totes les mirades se centren en Martin Schulz. Ahir, el líder dels socialdemòcrates (SPD) es va reunir amb el president federal, el seu company Frank-Walter Steinmeier, i amb la cúpula del partit per decidir si recolzen un Govern en minoria que mantingui Angela Merkel com a cancellera o si s’aposta per noves eleccions. 

Després d’aconseguir el 20,5% dels vots al setembre, el pitjor resultat de l’SPD, el líder roig va descartar tornar a pactar un Govern amb Merkel. Una reedició de la gran coalició, que ha governat en vuit dels 12 anys de mandat de la cancellera, podria suposar un harakiri polític per a l’SPD. Malgrat impulsar mesures rellevants com el salari mínim i pressionar per a l’aprovació del matrimoni homosexual, l’SPD sempre ha pagat la seva aliança amb la CDU a les urnes.

Conscient d’això, Schulz podria oferir un suport extern, una solució a mig camí que li permet jugar la carta de la responsabilitat política mentre es queda a l’oposició. La seva col·laboració puntual pot condicionar un possible Govern en minoria de Merkel. Però això no agrada als conservadors, que opten per un altre gran pacte d’Estat. La cancellera prefereix repetir eleccions –que, segons ofereixen els sondejos, no canviarien res– abans que comandar un Executiu feble i inestable.

La vehemència amb què Schulz havia descartat qualsevol pacte per tornar a l’oposició començava a trobar bretxes dins de les files socialdemòcrates. Encara que primer el van aplaudir, les elits del partit no van trigar a optar per l’opció pragmàtica mentre Merkel demanava als seus antics socis de Govern la responsabilitat que, segons ella, els ha faltat als liberals.

A falta que transcendeixin més detalls sobre les dues reunions –amb el president Steinmeier i amb la cúpula de l’SPD–, la premsa alemanya apuntava ahir que Schulz havia insinuat una possible dimissió si finalment se cedia davant Merkel. 

Notícies relacionades

El Süddeutsche Zeitung, pròxim als socialdemòcrates, assegurava que Schulz havia portat el partit «al caos», i el culpava de tancar la porta als conservadors la nit electoral. 

El fracàs de les negociacions per formar Govern és una opció que somriu la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD). La repetició de les eleccions podria suposar un nou impuls per a la formació xenòfoba. La gran coalició, per la seva banda, alimentaria el seu discurs contra les elits polítiques i les situaria com a principal partit de l’oposició, un paper que aspiren a exercir des de fa temps.