TRAGÈDIA A ARGENTINA

Els familiars dels tripulants del submarí acusen el Govern d'haver-los "mentit"

Els familiars dels 44 mariners de l''Ara San Juan' esclaten de dolor i ira al rebre la notícia sobre l'explosió al submergible

zentauroepp41051120 arg20  mar del plata  argentina   22 11 2017   varias person171123190940

zentauroepp41051120 arg20 mar del plata argentina 22 11 2017 varias person171123190940 / Mauricio Arduin

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El portaveu  de l'Armada Argentina, capità de navili Enrique Balbi, ha llegit a Buenos Aires el comunicat amb veu entretallada. Després de dir “esdeveniment violent consistent amb una explosió”, les seves paraules ha provocat en la base naval de Mar del Plata, 400 quilòmetres al sud, el devastador i previsible efecte. Els familiars dels 44 tripulants que esperaven ansiosos l'informe no han pogut contenir-se. “Van matar al meu germà, fills de puta”, ha exclamat algú. “Desgraciats”, ha afegit un altre dels allegados. Hi ha hagut quienes han utilitzat la paraula “perversos”.  L'advocada Itatí Leguizamón, esposa del cabo primer de l'Armada, Germán Oscar Suárez, tampoc ha pogut frenar la seva ira: “ens van mentir”, ha exclamat.

La por dels oficials navals a dir en veu alta les paraules tan temudes no va arribar a mitigar el desconsol ni les certeses internes. Ningú s'havia atrevit a dir oficialment “mort”, però semblava no fer falta. Brenda Salva, amiga d'Alejandro Tagliapietra, tinent de corbeta, un dels tripulants del submarí, ha assegurat no obstant al canal de televisió C5N que el capità Rossi, cap de la base de Mar del Plata, se lo va comunicar al pare de Tagliapetra. “Estan tots morts”, le va assenyalar quan, impotent, no pudo respondre a les preguntes dels familiars sobre el moment i el lloc de l'explosió. 

Amagos de picabaralla

“¿Per què no diuen tota la veritat?”, ha exigit entre llàgrimes una de les esposas de les víctimes. Les dones i homes que resaven per la volta dels seus éssers estimats han cregut a esas hores de dolor lacerant que havien sigut enganyats pels militars. “Els caps es roben tota la plata, ¡(Mauricio) Macri, hacelos merda!”, ha bramat un home.  Al seu costat altres familiars també ploraven i s'abraçaven. Hi ha hagut desmais i fins a amagos de picabaralla. També s'ha informat de destrosses dins de l'edifici marplatense. “Si algú et va mentir ¿com esperen que vas a reaccionar?”,  ha raonat Leguizamón.  “Van matar al meu germà”,  ha cridat un dels presents.  

Vuit dies després que la submarina ARA San Juan perdés contacte amb su base a l'Atlàntic Sud, la paraula “miracle” ja és rarament escoltada. “A mi no em vindran a callar, això està malament des de fa 15 anys”, ha dit una dona. Leguizamón, cuyo marit és radarista del submarí, ha recordat que el cabo Suárez le va comptar una vez que el submergible, adquirit a Alemanya el 1985, i completament reparat el 2014, havia tingut un problema el mateix any en que va tornar a llançar-se al mar. I que ese percance era de coneixement en la comunitat que envolta a l'ARA San Juan. “Todo el mundo sap això. Qualsevol persona que treballa ahí sap; una altra cosa és que no lo vulguin dir. Qualsevol persona, allegada o familiar sap molt bé en les condicions en que treballen ells. Ahí és moneda corrent, todo el mundo sap. Havien reinaugurat un submarí al que solo van pintar de fora”, ha assenyalat.  La nau, ha dit Leguizamón, està “lligat amb filferro”, expressió col·loquial a Argentina per al·ludir a algo sense consistència. Leguizamón ha volgut seguir parlant en present. No pudo dir “estava”.  

"Es van acabar les paraules"

Notícies relacionades

D'acord amb el diari 'La Nació', el president Macri ha ordenat “seguir buscant i que no s'abandoni la tasca fins a trobar” al submergible.  Però al Govern és a aquestes altures indissimulable el “ànim de tragèdia”. La Comunitat Submarinista Llatinoamericana ha divulgat imatges de l'equip de l'ARA San Juan dins del navili el 2014. “Abans de salpar... es van acabar les paraules i va arribar el moment dels fets”, diu Jorge Ignacio Bergallo, segon subcomandante. Tres anys més tard, ese missatge d'optimisme significava lo contrari. 

A diferència dels “33 miners” xilens que van sortir amb vida de les entrañas de la terra després que s'ensorrés un jaciment, “els 44”, com els ha batejat Fernanda Valacco, l'esposa del cabo principal d'operacions de l'ARA San Juan, Cristian David Ibáñez, podrien estar perduts en les profunditats del mar per sempre. “No puc ni portar-le flors”, ha dit una altra esposa, i lo va resumir tot.