CRISI AL SUD-EST ASIÀTIC

Birmània i Bangla Desh firmen un acord per repatriar milers de rohingyes

Organitzacions humanitàries expressen la seva preocupació per la falta de garanties de seguretat per als retornats

mbenach41045377 a rohingya refugee family rebuild their makeshift shelter at171123112620

mbenach41045377 a rohingya refugee family rebuild their makeshift shelter at171123112620 / MUNIR UZ ZAMAN

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Rangun

Els Governs de Birmània i de Bangla Desh han firmat un acord d'entesa per possibilitar el retorn de centenars de milers de rohingyes que han fugit de la persecució de l'Exèrcit birmà a l'estat de Rakhine des de l'última onada de violència, que va començar el 25 d'agost, segons ha informat a Reuters un responsable governamental birmà.

"Estem preparats per portar-los al país tan aviat com sigui possible després que Bangla Desh ens enviï els documents", ha explicat el secretari permanent del Ministeri de Treball, Immigració i Població birmà, Myint Kyaing, en referència als formularis de registre que els rohingyes hauran de completar amb les seves dades abans de ser repatriats.

Detalls per revelar

Notícies relacionades

Les autoritats no han revelat els detalls de l'acord, que ha sigut firmat per funcionaris dels dos països a la capital de Birmània, Naypyidaw. Bangla Desh ha indicat que es tracta d'"un primer pas", mentre que organitzacions d'ajuda humanitària han expressat la seva preocupació pel retorn forçat dels rohingyes a menys que la seva seguretat estigui garantida.

Des que va començar l'última onada de violència contra la minoria rohingya a l'estat birmà de Rakhinemés de 600.000 musulmans rohingyes han fugit a Bangla Desh. Aquest dimecres, el secretari d'Estat dels EUA, Rex Tillerson, va denunciar, com va fer al seu dia l'Alt Comissionat de l'ONU per als Drets Humans, la campanya militar de "neteja ètnica" portada a terme per l'Exèrcit birmà, que la setmana passada es va desvincular de la crisi i va negar la seva participació en les matances, violacions i robatoris comesos a Rakhine.