Un vídeo mostra com va ser tirotejat el desertor nord-coreà

Els soldats li van disparar a només cinc metres a la zona desmilitaritzada

El Comando de les Nacions Unides va publicar a Seül diversos vídeos que mostren en detall l’espectacular deserció del soldat nord-coreà. / periodico

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS

La gravació té més nervi que moltes pel·lícules d'acció. Seül ha emès aquest dimecres les imatges de la fugida del soldat nord-coreà fugida del soldat nord-coreàque es recupera miraculosament a l'hospital després que els seus col·legues li disparessin a pocs metres.

 

Les imatges provenen de les càmeres situades a la zona desmilitaritzada que separa els dos països al paral·lel 38. Es veu un jeep travessant a tota velocitat el tram de carretera nord-coreà i deixant enrere la garita fronterera i l'estàtua de Kim Il-sung, fundador del país, que marca l'inici de l'àrea de seguretat comuna. Diversos soldats nord-coreans surten corrent dels edificis a la recerca del fugit, que atura finalment el seu cotxe sota uns arbres i surt per la porta. La següent escena mostra al desertor corrent mentre quatre guàrdies li disparen a uns cinc metres. Després se'l veu inert sobre un llit de fulles seques darrere un mur al costat sud-coreà i, ja de nit, diversos soldats arrossegant-se per eludir els trets de l'altre costat i emportant-se el ferit.

Violació de l'armistici

L'incident tindrà repercussió diplomàtica. Seül ha denunciat que els soldats nord-coreans van violar l'armistici (la pau mai es va firmar després de la guerra acabada el 1953). No només van disparar a la frontera, sinó que un soldat va traspassar la línia de demarcació militar, ha assenyalat el coronel Chad Carroll i alt comandament de les tropes nord-americanes a la península. Seül ja ha notificat la violació a Pyonyang pels canals oficials i ha exigit que no es repeteixi.

 

El soldat fugit es diu Oh de cognom i té 24 anys, han revelat els mitjans sud-coreans. La seva fugida és sorprenent perquè els desertors trien les poroses fronteres amb la Xina en lloc de la Zona Desmilitaritzada, paradoxalment una de les zones amb més densitat d'armes i soldats del món.

 

Oh, que va ser traslladat a l'hospital en helicòpter des de la frontera, s'ha despertat finalment després de dues operacions quirúrgiques per curar les ferides dels cinc trets. El soldat va rebre transfusions massives després d'haver perdut la meitat de la sang, ha revelat Lee Cook-jong, el seu cirurgià. El soldat tenia una dotzena de cucs a l'estómac i als intestins, cosa que revela la crisi alimentària i sanitària a l'altre costat de la frontera.

Notícies relacionades

 

Oh ha passat les últimes hores escoltant grups sud-coreans de pop i veient sèries televisives sud-coreanes i nord-americanes. Diuen a l'hospital que ha disfrutat especialment amb CSI.