REAJUSTAMENT EN ELS COMPTES

El Regne Unit preveu un dràstic descens en la seva economia

En la presentació de l'últim pressupost abans del 'brexit', el ministre de Finances avisa de l'alentiment econòmic i l'augment en 3.300 milions d'euros de reserva addicional per a la sortida de la Unió Europea

zentauroepp41045613 britain s chancellor of the exchequer philip hammond poses f171122162859

zentauroepp41045613 britain s chancellor of the exchequer philip hammond poses f171122162859 / Frank Augstein

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

El Regne Unit s'enfronta a un alentiment de la seva economia, al mateix temps que el Govern reserva 3.000 milions de lliures (3.300 milions d'euros) addicionals per afrontar el brexit. En la presentació de l'últim pressupost (2018-2019) abans de la sortida de la Unió Europea, el ministre de Finances, Philip Hammond, ha anunciat la nova reserva que se suma als 700 milions de lliures (788 milions d'euros) ja invertits en els preparatius per a la ruptura amb la UE. Els 3.000 milions en els pròxims dos anys es podrien incrementar en el futur “si fos necessari i quan fos necessari" ha precisat el ministre. Per al Govern, “l'objectiu prioritari en les pròximes setmanes”, ha subratllat, serà progressar en les negociacions, que estan en una fase “crucial” i arribar a un acord sobre el brexit.

Hammond també ha revelat una significativa reducció de la previsió de creixement de l'economia britànica per al 2017. Del 2% pronosticat al març, s'ha passat a l'1,5%, i les coses no sembla que hagin de millorar. D'acord amb les estimacions de l'Oficina de Responsabilitat Pressupostària (OBR), un organisme independent, l'economia britànica creixerà un 1,4% el 2018, per sota de l'1,6% previst al març, serà un 1,3% el 2019, un altre 1,3% el 2020 i un 1,5% el 2021 en lloc del 2,1% pronosticat per a aquelles dates. L'economia nacional també s'està veient afectada pels baixos nivells de productivitat i un empitjorament de les finances públiques a mitjà termini.

Nota d'optimisme

Notícies relacionades

Després d'anys d'austeritat i davant aquest panorama tan poc favorable, Hammond ha tractat de posar una nota d'optimisme i ha assegurat a la Cambra dels comuns que el seu pressupost crearà “un futur ple de noves oportunitats”. No obstant, de moment s'estén la inquietud entre les empreses que han frenat prudentment les inversions davant l'estancament de les negociacions del brexit i el seu imprevisible resultat. A les llars britàniques també es mesuren més i més les despeses a mesura que s'accelera la inflació per la depreciació de la lliura esterlina. Tampoc hi ajuden les profundes divisions internes dins del Govern i la debilitat de la primera ministra, Theresa May. El líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, ha qualificat el pressupost dels conservadors de “fracàs rècord, amb un pronòstic d'encara hi ha més (fracàs) per venir”.

Entre altres novetats, Hammond ha anunciat rebaixes d'impostos en la compra de la primera vivenda i la construcció de 300.000 vivendes socials a Anglaterra. Una dotació de 177 milions de lliures (200 milions d'euros) per fomentar l'ensenyament de les matemàtiques a les escoles, i 42 milions més (47 milions d'euros) per a la formació de professorat.