LA VIDA EN UN PAÍS HERMÈTIC

Ser dona soldat a Corea del Nord: agressions sexuals, fam i amuntegament

Una desertora de l'Exèrcit relata l'infern que viuen aquestes militars

zentauroepp32142889 members of the moranbong band of north korea arrive at beiji171121115219

zentauroepp32142889 members of the moranbong band of north korea arrive at beiji171121115219 / KYODO

3
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La visió en directe d'una desfilada militar nord-coreana impressiona. Milers de soldats més alts i robustos que la mitjana i amb mandíbula tancada executen el seu icònic pas de l'oca amb una energia que provoca vibracions al ciment de la plaça de Kim Il-Sung. Però la privilegiada soldadesca tampoc s'escapa de la vida àrida del país quan s'apaguen els focus. Extenuants jornades, violacions, malnutrició, higiene deficitària i malalties no li són estranyes.

 

Una desertora ha descrit un quadro quotidià tan extrem que para la menstruació. “Després de sis mesos o un any de servei, deixem de menstruar per la falta de menjar i l'estrès”, ha relatat a la BBC l'exsoldat Lee Se Yeon. Les seves companyes, afegeix, fins i tot ho agraeixen perquè el període afegiria duresa a les seves jornades. Tampoc l'Exèrcit contempla la menstruació i les soldats han de reutilitzar les compreses.

 

Lee, de família militar, es va enrolar voluntàriament a l'Exèrcit durant la gran fam dels 90 buscant un ranxo diari. El va abandonar després de deu anys i les seves estretors financeres la van empènyer a fugir. Després d'un intent fallit i un any a la presó, va travessar nedant el riu Tumen que separa Corea del Nord de la Xina.

Vulnerabilitat sexual 

Lee va dormir durant una dècada en una llitera baixa en una habitació amb dues dotzenes de dones. No tenia aigua calenta i es rentava amb una manguera connectada a un rierol muntanyós de la qual sortien granotes i colobres. Altres desertores han revelat que molts destins al camp no tenen banys i orinen davant els seus col·legues. La vulnerabilitat sexual també és quotidiana. Lee sosté que moltes de les seves col·legues van patir abusos. “El comandant de la companyia és a la seva habitació i viola les soldats sota el seu comandament. Això passa una vegada darrere l'altra”, revela a la cadena britànica. La llei preveu penes de set anys de presó als violadors però l'estigma (molt comú a l'Àsia) desaconsella les denúncies i alimenta la impunitat.

 

Les sequeres i inundacions d'aquest any han complicat l'autosuficiència alimentària que anhela Pyongyang. Dos de cada cinc nord-coreans pateixen malnutrició i el 70 % depèn del sistema de distribució estatal per sobreviure. Les racions han caigut als 400 grams diaris, molt per sota dels 573 que pretén el Govern.

 

Corea del Nord destina al seu Exèrcit el 15 % del seu PIB, segons xifres oficials, mentre que estudis independents parlen del 20 o fins i tot el 40%. L'aliment de les tropes és prioritari però tampoc han evitat les carències. Experts van revelar mesos enrere que la seva salut és tan feble que els incapacita per al combat.

 

Una inaudita fugida aquesta setmana apuntala aquesta teoria. Els desertors no són escassos en les últims anys a través de la porosa frontera xinesa. Però el soldat en la vintena va elegir la zona desmilitaritzada que separa els dos països, paradoxalment l'àrea amb més densitat militar del planeta. Va robar un jeep, va travessar els filats i va arribar a territori sud-coreà sota les ràfegues dels seus col·legues. Va ser rescatat i portat en helicòpter a un hospital per curar els seus cinc trets. El desertor continua sedat i amb respiració assistida després de dues intervencions quirúrgiques.

Cucs a l'estómac 

El soldat pateix pneumònia per les ferides al pulmó i problemes sanguinis degut a la massiva transfusió de 16 litres. Però del seu país portava altres malalties que descobreixen la crisi sanitària i alimentària a Corea del Nord.

 

L'exploració va revelar dotzenes de cucs al seu estómac i intestins. Un d'ells arribava als 27 centímetres. El metge va revelar que mai havia vist res igual, només als llibres. Les sancions internacionals han privat Corea del Nord de fertilitzants químics i Kim Jong-un va ordenar el 2014 als agricultors que utilitzessin compostos amb excrements humans i restes d'animals. El líder va aclarir que els fertilitzants orgànics són els més eficaços i ningú li va recordar que també multipliquen els paràsits. La comunitat mèdica tem una epidèmia de cucs intestinals. Un estudi del 2014 va revelar que set de 17 desertors en patien.

 

Notícies relacionades

El soldat també té d'hepatitis B, una malaltia que afecta el fetge i pot derivar en càncer. Un altre estudi del Centre per a la Prevenció i el Control de Malalties de Corea va revelar que en tenien el 12,4 % dels desertors homes i el 10,4 % de les dones. Aquests percentatges tripliquen els de Corea del Sud.