COP A LA UE

Fre al pla europeista de Macron

El president francès comença a ser percebut com l'únic referent a la UE però cap dels seus projectes tirarà endavant sense la força de l'eix francoalemany

zentauroepp41034449 file photo  french president emmanuel macron  l  and german 171121193642

zentauroepp41034449 file photo french president emmanuel macron l and german 171121193642 / Charles Platiau

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La crisi política derivada de la incapacitat d’Angela Merkel per formar Govern a Alemanya és una mala notícia per a Emmanuel Macron. La seva victòria en les eleccions franceses del mes de maig passat es va rebre amb alleujament a Brussel·les, no tan sols perquè va barrar el pas al populisme del Front Nacional, sinó també perquè ho va fer amb un discurs marcadament europeista i la promesa de revitalitzar l’eix francoalemany per donar oxigen al projecte europeu.

El jove president francès va presentar el 26 de setembre a la Sorbona el seu full de ruta per transformar la Unió Europea a l’espera que Merkel revalidés el càrrec al capdavant de la cancelleria per posar-lo en marxa. Per això, l’incert escenari alemany posa ara en perill el seu projecte reformista.

Ni l’Europa de dues velocitats, ni un govern econòmic per a la zona euro –amb un ministre i pressupostos propis controlats pel Parlament– ni l’Europa de la defensa, ni la gestió eficaç del flux migratori podran fer-se sense un interlocutor fort a Berlín. El planeta alemany i el francès han d’estar alineats.

«Durant cinc anys, el motor alemany funcionava a ple rendiment i el francès estava gairebé parat. Ara hi ha dubtes sobre el motor alemany just quan el francès s’encén amb Macron», resumia gràficament a Europe 1 l’eurodiputat conservador Alain Lamassoure.

La frenada de la locomotora alemanya orienta les mirades cap a l’Elisi, on el discurs oficial és que la nova situació reforça la necessitat que França prengui la iniciativa i continuï treballant en un projecte ambiciós amb el seu soci alemany. Macron va parlar diumenge a la nit amb Merkel per expressar-li el seu suport i subratllar que França necessita un soci «estable i fort» per avançar junts.

Molt actiu en l’escena internacional des de la seva arribada al poder, el president francès assumeix cada vegada més el paper de referent en una UE addicta a les crisis. La paradoxa és que, sense la fortalesa de l’eix francoalemany, aquest lideratge és insuficient per reformar la UE. «Macron no pot ser l’únic líder a Europa. La crisi a Alemanya contraria els seus plans», subratlla el director de l’Institut Jacques Delors, Sébastien Maillard.

Agafar les regnes

Notícies relacionades

No obstant, com revela el diari Politico, en els cercles del poder francès alguns pensen que el fracàs de les negociacions a Berlín «podria donar al president francès, si la situació es gestiona bé, una bona ocasió de mostrar que és l’únic dirigent europeu rellevant que es manté dempeus, disposat a assumir les regnes que se li acaben d’escapar a Merkel».

Una tesi que, amb un interessant matís, sosté Time. En la seva edició de novembre, la revista dedica la portada al president francès amb el titular següent: El pròxim líder d’Europa… només si és capaç de liderar França.