CONTRA LA DESINFORMACIÓ

Google penalitzarà 'Russia Today' i 'Sputnik' per les notícies falses

El seu motor de cerca incorporarà un logaritme que dificultarà la localització de publicacions d'aquests dos mitjans russos

Marcio Jose Sanchez (AP)

Google penalitzarà 'Russia Today' i 'Sputnik' per les notícies falses
Google penalitzarà 'Russia Today' i 'Sputnik' per les notícies falses

/

1
Es llegeix en minuts

Google ha decidit prendre mesures contra les notícies falses que provenen de Rússia i que s'aprofiten del seu sistema de recerca d'informacions. Així, crearà un algoritme especial que penalitzarà al seu motor de cerca les notícies de Russia Today i Sputnik, dos mitjans pròxims al Kremlin. Ho ha anunciat Eric Schmidt, president executiu d'Alphabet, el grup d'empreses al qual pertany el cercador, i se n'ha fet ressò Russia Today, que s'ha afanyat a qualificar la decisió del gegant tecnològic de "censura" i de "guerra de la informació".

En unes jornades sobre ciberseguretat celebrades el cap de setmana a Halifax (Canadà), al ser preguntat sobre si Google facilita la "propaganda russa", Schmidt va assegurar que Google està "treballant per detectar com disminuir la valoració d'aquest tipus de mitjans" i evitar que els seus continguts "arribin a un públic ampli". I afegia: "Bàsicament són Russia Today i Sputnik". Negava que es tractés de censura i advertia: "Si segueixen desinformant serà pitjor. No volem arribar a prohibir-los".

Schmidt no va precisar quan entrarà en funcionament aquest nou algoritme que suposarà una pèrdua de rellevància per a les notícies procedents d'aquests dos mitjans. Sí que va afirmar que el nou sistema és capaç de detectar informació "repetitiva, explotadora i falsa".

Malestar a Rússia

Notícies relacionades

Russia Today, cadena de televisió i mitjà online, i Sputnik, mitjà exclusivament digital, estan al punt de mira dels EUA en relació amb la ingerència russa en eleccions en diverses països, començant pels comicis que van enfrontar Donald Trump i Hillary Clinton.

Des de Rússia, Russia Today ha criticat la mesura per ser "arbitrària i una forma de censura", en paraules de la directora del grup RT i de l'agència Sputnik, Margarita Simonian. Andrei Svintsov, vicepresident del Comitè de Política d'Informació  de la Duma russa, ha qualificat la decisió de Google "d'agressió directa" contra els mitjans de comunicació russos. "Aquesta és una forma oberta de la guerra de la informació que s'està lliurant en aquests moments", ha insistit Svintsov.