Els liberals trenquen les converses amb Merkel i Els Verds a Alemanya per formar Govern

L'FDP aboca els democristians a governar en minoria, convocar eleccions o intentar un improbable pacte amb l'SPD

La cancellera lamenta la decisió i assegura que actuarà "amb responsabilitat" en "unes hores difícils per al país"

zentauroepp41011880 chairman of the free democratic party  fdp   christian lindn171120001415

zentauroepp41011880 chairman of the free democratic party fdp christian lindn171120001415 / ODD ANDERSEN

2
Es llegeix en minuts
Andreas González

El quart mandat d'Angela Merkel al capdavant del Govern alemany penja d'un fil finíssim després que ahir, poc abans de la mitjanit, el Partit Liberal (FDP) decidís trencar les complicades i maratonianes negociacions que es portaven a terme des de fa quatre setmanes a Berlín per intentar formar una inèdita coalició de govern amb els conservadors de la cancellera i Els Verds. La ruptura de les converses per formar la denominada coalició Jamaica, batejada així perquè els colors de la bandera d'aquest país coincideixen amb els dels tres partits que l'havien de formar, aboca Merkel a intentar governar en minoria o convocar unes eleccions que ningú desitja perquè podrien donar més ales a la ultradreta xenòfoba d'Alternativa per a Alemanya (AfD), que després de les eleccions del setembre passat va irrompre amb força al Bundestag. Ahir a la nit, la cancellera, després de lamentar la ruptura, només va avançar que actuarà amb "responsabilitat" en "unes hores difícils per al país".

L'altra alternativa per evitar la convocatòria electoral passaria perquè l'SPD es desdigués de la seva determinació de no tornar a repetir una Grosse Koalition (gran coalició) amb la CDU de Merkel i els seus socis bavaresos, els cristianodemòcrates de la CSU, una determinació que els socialdemòcrates van prendre després de la patacada electoral del seu candidat, Martin Schulz. 

Els liberals van abandonar ahir a la nit les converses al·legant que havia sigut impossible pactar unes línies mestres clau per forjar el tripartit, cosa que els possibles socis pretenien aconseguir en un termini que acabava ahir. "No hi va haver progressos, sinó revessos perquè es van qüestionar compromisos específics" [ja aconseguits] -es va queixar davant els periodistes el líder de l'FDP, Christian Lindner, a l'abandonar iradament la reunió-. És millor no governar que governar per la via equivocada. ¡Adeu!".

Discrepàncies 

Entre els múltiples punts de discrepància sorgits en les últimes setmanes en va destacar un que va complicar les converses: la política migratòria i, en especial, el debat sobre si s'ha d'acceptar o no el dret a la reagrupació familiar dels immigrants arribats a Alemanya en els últims temps. Els Verds, a més, es van mostrar disposats a obrir el ventall dels immigrants amb dret a asil a altres països no conflictius.

Notícies relacionades

Els Verds van carregar ahir a la nit contra els liberals per la ruptura de les converses. L'europarlamentari Reinhard Bütikofer va escriure a Twitter sobre Lindner: "Ha escollit la seva forma d'agitació populista en lloc d'assumir una responsabilitat política d'Estat". El diputat verd Jürgen Trittin va pronosticar que, "per primera vegada", Alemanya haurà de viure "durant molt temps amb un Govern en funcions" si l'SPD, va afegir, no abandona "la seva negativa a fer política".

La representant de la CDU Julia Klöckner també va recórrer a Twitter per recriminar la "planejada espontaneïtat" de l'FDP a l'anunciar la ruptura, obrint així la porta a la possibilitat que en realitat els liberals hagin llançat un desafiament per reforçar la seva posició negociadora i encara una petita possibilitat de forjar un pacte. Si fos així, al marge de la política d'immigració, encara hi hauria nombrosos obstacles per salvar, com la política fiscal, que els liberals aspiren a determinar, i la política mediambiental. I si realment hi ha una ruptura definitiva de les converses, Klöckner va sentenciar: el més decent hauria sigut poder anunciar-la junts".