CRISI EN EL RÈGIM DE MADURO

Antonio Ledezma: "No m'havia imaginat mai que hauria d'emigrar de Veneçuela"

L'alcalde de Caracas es refugia a Espanya després de fugir del seu país, on estava en arrest domiciliari

zentauroepp40990286 graf1288  madrid  spain   18 11 2017   spanish prime ministe171118204505

zentauroepp40990286 graf1288 madrid spain 18 11 2017 spanish prime ministe171118204505 / JAVIER LOPEZ

2
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

L'alcalde de Caracas i un dels líders de l'oposició al règim de Nicolás Maduro, Antonio Ledezma, ha arribat aquest dissabte a Madrid procedent de Colòmbia després d'escapar-se del seu arrest domiciliari a Veneçuela, deixant enrere un país "sotmès amb la violència del poder" del qual va sortir "amb l'ànima afligida" perquè, ha dit, "mai m'havia imaginat que hauria d'emigrar". Ledezma ha sigut rebut aquest migdia a la Moncloa per Mariano Rajoy

"A Espanya em sento lliure" han sigut les primeres paraules que ha pronunciat l'alcalde metropolità de Caracas tan bon punt ha trepitjat territori espanyol i després d'abraçar la seva dona, Mitzy Capriles, i les seves dues filles, que l'esperaven a l'aeroport madrileny amb desenes de veneçolans i simpatitzants de la causa que defensa Ledezma i de l'oposició al règim chavista.

Banderes de Veneçuela, llàgrimes i l'entonació de l'himne del país han sigut alguns instants viscuts pel dirigent d'Alianza Bravo Pueblo així que ha recalat a Espanya després d'haver burlat el seu arrest domiciliari de més de mil dies a Caracas i haver passat per Colòmbia per arribar a Europa i, des d'aquí, demanar la llibertat per al seu poble.

Denúncia de la "narcodictadura"

"Em dedicaré a recórrer el món, a contribuir a l'exili a fer una extensió de l'esperança dels veneçolans a sortir d'aquest règim", ha declarat Ledezma, que ha denunciat la "narcodictadura" que pateix Veneçuela, que "usa la violència contra les institucions, que ha comès fraus electorals, que manté empresonats dissidents polítics" simplement pel fet de ser-ho i fins i tot, que "amenaça les nostres famílies".

S'ha mostrat decidit a lluitar des de l'altre costat de l'Atlàntic contra el que ha anomenat "el nou home capsa" veneçolà, aquell, ha dit, "que viu d'una capseta d'aliments", i per la llibertat d'un poble "sotmès amb la violència del poder".

"Quan vaig sortir de casa després de més de mil dies pres injustament no vaig poder contenir les llàgrimes al veure nenes i dones buscant en contenidors d'escombraries i estem parlant del país que té les reserves de petroli més grans del món i d'un Govern que ha malgastat una immensa fortuna i on s'han robat més de 600.000 milions de dòlars", ha lamentat l'opositor.

Agraït a Rajoy

Ha tingut, a més, paraules de gratitud pel president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, per haver recolzat la causa que defensa i per "ser víctima de tota aquesta pluja de disbarats que s'atreveix a llançar qui per desgràcia per a nosaltres actualment exerceix la presidència de la república".

També ha agraït el suport de tots els expresidents del govern espanyols i fins i tot ha comentat que és "bo que Veneçuela estigui unint els diferents sectors polítics d'Espanya". No obstant, ha criticat la mediació de José Luis Rodríguez Zapatero en la preparació de les converses que tindran lloc l'1 i 2 de desembre entre el Govern de Veneçuela i l'oposició a la República Dominicana i fins i tot ha comentat que des que l'expresident del Govern espanyol va arribar al seu país "hi ha més presos polítics i hi ha hagut més morts".

Notícies relacionades

Ledezma ha assegurat que no està en contra del diàleg "sinó de la metodologia" amb què s'està portant a terme, perquè "un diàleg sincer beneficia la pau" no només de Veneçuela sinó de tot Amèrica Llatina, però ha lamentat que s'elegís per mediar Rodríguez Zapatero i no el també expresident del Govern espanyol Felipe González.

L'alcalde de Caracas ha apel·lat a l'"autocrítica" de l'oposició veneçolana perquè aprofiti "el seu lideratge i la seva experiència" perquè, segons ell, "ens han fet molt mal les incoherències" i existeix "un escenari en el qual tots cabem".