Pena capital

Suspesa una pena de mort al no trobar la vena del pres als EUA

És la tercera vegada que s'avorta una execució ja iniciada

Els Estats Units suspenen la injecció letal d’un pres després que els funcionaris estiguessin 30 minuts sense trobar-li la vena. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els funcionaris van estar mitja hora buscant la vena del pres a qui havien d'aplicar la pena de mort i, al no trobar-la, van optar per suspendre l'execució als Estats Units.

L'estat d'Ohio (EUA) ha ajornat al 2019 l'execució prevista per a Alva Campbell després que els botxins no poguessin trobar-li les venes per administrar-li la injecció letal. Aquesta és la tercera vegada en la història recent dels Estats Units que s'atura una execució un cop començat el procediment.

Campbell, un home blanc de 69 anys, té un delicat estat de salut, amb una malaltia pulmonar obstructiva crònica, i els seus advocats havien advertit que l'execució podia generar problemes. També necessita un caminador per caminar.

Poc després de les deu del matí hora local, els botxins del Centre Correccional del Sud d'Ohio (Lucasville) van tractar d'inserir línies intravenoses als dos braços de Campbell i en una cama, però després de 25 minuts van decidir suspendre l'execució.

El director de Departament Correccional i de Rehabilitació d'Ohio, Gary Mohr, va dir després de l'intent fallit d'execució que l'estat de les venes de Campbell havia canviat des que havien sigut examinades aquest dimarts. En algunes ocasions, els presos no prenen líquids durant les hores prèvies a l'execució per deshidratar-se i dificultar trobar les venes.

El governador d'Ohio, John Kasich, va reprogramar l'execució de Campbell per al 5 de juny del 2019. Campbell ja era un vell conegut de la justícia quan va ser detingut el 1997 per un robatori a mà armada. Havia complert 20 anys de presó per assassinar un home en un bar el 1972, i des del 1992 estava en llibertat condicional.

Un cop detingut, Campbell va fingir paràlisi corporal per ser traslladat als jutjats en una cadira de rodes. Un cop allà, va reduir l'agent del xèrif que el custodiava i li va robar l'arma, conscient que una nova condemna significava cadena perpètua, encara que fos per robatori.

Notícies relacionades

A l'aparcament dels jutjats, Campbell va assaltar Charles Dials, de 18 anys, que havia anat a pagar una multa de trànsit. Campbell va obligar Dials a conduir durant unes dues hores fins que va decidir matar-lo amb un tret a la cara. Va ser detingut després de l'assassinat i condemnat a mort un any després.

És la tercera vegada que s'avorta una execució ja iniciada als EUA.