NEGOCIACIONS A BERLÍN

Merkel té dificultats per formar Govern a Alemanya

La cancellera alemanya confia encara a poder arribar a un acord preliminar amb els verds i els liberals malgrat admetre les "serioses diferències" entre ells

mbenach40965050 german chancellor angela merkel gives a brief statement befo171116135101

mbenach40965050 german chancellor angela merkel gives a brief statement befo171116135101 / Michael Kappeler

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Berlín

La cancellera alemanya, Angela Merkel, confiava ahir a la nit a poder assolir en les següents hores un acord preliminar entre el seu bloc conservador, els verds i els liberals per a la formació d’una coalició de govern, tot i que va admetre que era «difícil» tenint en compte les «serioses diferències» existents.

«Avui [per ahir] és el dia que hem de posar-nos en el lloc de l’altre i preguntar-nos què és important per a l’altre. Si ho aconseguim, i crec que és possible, aleshores podem tenir un resultat positiu al final de les negociacions», va afirmar Merkel abans d’entrar a les dependències del Parlament on se celebraven les converses.

Després de les eleccions del mes de setembre, els tres blocs van començar a parlar d’una possible coalició a mitjans d’octubre i van acordar consensuar un pacte de mínims, que haurà de ser ratificat per la direcció dels respectius partits abans de començar les negociacions formals per constituir l’anomenada coalició Jamaica, pel fet de coincidir els colors dels partits –conservadors, liberals i verds– amb els de la bandera d’aquell país.

Merkel va admetre que existien «serioses diferències» entre els partits i que tots lluitaven perquè en el futur programa de govern figurin com més elements del «que representa la identitat d’un partit». «Si s’aconsegueix, el resultat pot ser molt important per al nostre país en temps d’una gran polarització, que postures molt, molt diferents siguin capaces, malgrat això, de treballar conjuntament per les persones en aquest país», va afirmar.      «UN HURACÀ SOBRE ‘JAMAICA’» 

Les dissensions són encara notables en matèries com l’acollida de refugiats i el dret a la reagrupació familiar, el medi ambient –en què insisteixen els Verds–, el transport –on la CSU, els socis bavaresos de Merkel, vol imprimir el seu segell– i la política fiscal, amb els liberals aspirant a ocupar el Ministeri de Finances. «Gairebé totes les qüestions són nous objectes de litigi», admetia dimecres passat amb aire pessimista el liberal Wolfgang Kubicki, que també va avisar: «Un huracà plana en aquests moments sobre Jamaica».

Durant gairebé un mes, els negociadors han mantingut acalorades discussions, esquitxades de disputes en públic, per veure si els distants partits podrien dirigir junts el país. El que ara hauran d’anunciar és si es donen per vençuts davant els desacords o passen a l’etapa següent, és a dir, a l’elaboració d’un «contracte de coalició» amb l’objectiu de formar Govern abans de Nadal.

Notícies relacionades

Els analistes coincideixen a dir que, després d’una victòria decebedora en les legislatives i l’ascens de la ultradreta, la cancellera que ha dirigit la primera economia europea durant 12 anys no està en condicions d’exigir gaire als seus possibles aliats de govern. I això és així atès que els socialdemòcrates de l’SPD, que van encaixar un pèssim resultat en els comicis, van deixar clar que no repetirien coalició amb Merkel i passarien a l’oposició.

MERKEL S’HI JUGA LA CARRERA

«Per a la cancellera, no és només el seu pròxim mandat el que depèn de l’èxit de la coalició Jamaica, sinó també la continuació de la seva carrera política», va escriure el sensacionalista Bild ahir. En les últimes setmanes, però, el suport popular a aquest tripartit sense precedents s’ha vist erosionat seriosament. Si els partits no arribena un acord, «les noves eleccions seran inevitables. I ningú les vol», ha avisat Der Spiegel. Els analistes temen que poguessin beneficiar la xenòfoba Alternativa per a Alemanya (AfD), que amb gairebé del 13% dels vots va irrompre al setembre per primera vegada al Bundestag.