A 20 QUILÒMETRES D'ATENES

Almenys 15 morts a Grècia per les pluges torrencials

Diversos municipis de la regió d'Àtica han quedat devastats per les inundacions i els esllavissaments

Sis persones segueixen desaparegudes a conseqüència de les pluges torrencials que van deixar la vigília 15 morts i 25 ferits. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Efe / Atenes

Almenys 15 morts, sis desapareguts, 25 ferits i incalculables danys materials és el balanç provisional que han deixat les pluges torrencials que van caure dimecres al matí a diversos municipis de la regió d'Àtica, a l'oest d'Atenes.

Les imatges de devastació mostrades al llarg del dia només deixen anticipar els danys: cotxes arrossegats per torrents, dalt del sostre de vivendes, edificis inundats i carrers convertits en fangars són alguns dels problemes més visibles que ha causat aquesta catàstrofe.

En alguns punts l'aigua a l'interior i exterior d'alguns edificis va arribar als dos metres d'altura.

El cos de bombers ha confirmat la mort de 15 persones, encara que es tem que el nombre de víctimes encara pugui augmentar, ja que encara hi ha diversos desapareguts.

Tretze de les 15 víctimes van ser trobades a la localitat de Mandra, la més afectada de totes i situada a uns 20 quilòmetres d'Atenes, algunes a l'interior de casa seva i altres als patis.

En pocs minuts els carrers a Mandra s'havien convertit en torrents, no només a causa de la pluja, sinó sobretot pels esllavissaments de fang i roques de les muntanyes pròximes, on les precipitacions havien començat molt abans.

Cadàvers al mar

Dos homes van aparèixer flotant al mar, al costat del port d'Eleusis, a només 18 quilòmetres a l'oest d'Atenes, i dos més en una gasolinera que havia quedat aïllada per la pluja i a la qual els bombers intentaven acostar-se en helicòpter. 13 persones més van resultar ferides i han sigut traslladades a diversos hospitals, una de les quals està en estat molt greu.

A Mandra, els bombers van poder rescatar il·leses diverses persones de casa seva, així com els 12 passatgers d'un autobús que havia quedat bloquejat en una carretera inundada. Les fortes pluges i els esllavissaments de les muntanyes pròximes van convertir els carrers i les carreteres en potents torrents que es van emportar tot el que trobaven al seu camí.

Cotxes arrossegats

A l'ajuntament de Mandra les masses d'aigua van arrossegar tots els cotxes municipals estacionats a l'aparcament. "Les persones estan atrapades a casa seva, l'aigua ha arribat a un metre a l'interior de les vivendes i no hi ha ni aigua ni electricitat en tota zona. No ha quedat res sense arrasar a Mandra", va explicar a la ràdio local l'alcaldessa, Ioanna Kriekuki, des de casa seva, on ella mateixa també va quedar aïllada.

Les pluges també van provocar inundacions als municipis de Mègara Nea Peramos, on algunes persones van quedar atrapades a casa o dins del cotxe, i diverses escoles van quedar completament inundades.

Les pluges van deixar sense trànsit carreteres i l'autopista cap a Atenes, i els bombers i equips de rescat van haver de recórrer a llanxes per avançar per les aigües. La pluja també va provocar problemes de trànsit a l'autopista que uneix Atenes amb Corint.

Estat d'alarma

Notícies relacionades

El primer ministre, Alexis Tsipras, ha convocat aquesta tarda diversos ministres a una reunió d'urgència, en què es farà un primer balanç dels danys i s'analitzaran les necessitats més immediates. Als tres municipis afectats s'ha decretat l'estat d'alarma.

La catàstrofe en aquesta zona pròxima a la capital es produeix l'endemà que l'illa de Symi, a l'arxipèlag del Dodecanès, declarés l'estat d'alarma a causa de les greus inundacions, que van deixar nombrosos danys materials però no van causar víctimes.