TENSIÓ A L'ÀFRICA

Soroll de sabres a Zimbàbue

El cap de l'Exèrcit amenaça el president Mugabe després de la destitució la setmana passada del vicepresident del país

zentauroepp40932353 zimbabwe army general constantino chiwenga commander of the 171114170337

zentauroepp40932353 zimbabwe army general constantino chiwenga commander of the 171114170337 / JEKESAI NJIKIZANA

1
Es llegeix en minuts
Agències / Harare

Zimbàbue viu hores de tensió i enmig d'intensos rumors d'un possible cop d'Estat contra el president Robert Mugabe, de 93 anys, i que dirigeix el país des de la independència, el 1980. Hi ha moviment de vehicles militars, encara que a la capital, Harare, fins ara hi ha tranquil·litat.

La crisi va esclatar la setmana passada, quan Mubage va destituir el vicepresident Emmerson Mnangagwa, de 75 anys, heroi de la guerra d'independència i considerat fins llavors el successor natural a la presidència de l'Estat.

La destitució de Mnangagwa va crear malestar a el cúpula de l'Exèrcit, sobretot en el cap de les Forces Armades, el general Constantino Chiwenga, que en un acte sense precedents va amenaçar amb intervenir si no s'aturava la purga entre els veterans de la guerra d'independència. La sospita que Mugabe té previst nomenar la seva dona, Grace, de 52 anys, com la seva successora, sembla estar darrere de la destitució del vicepresident, que s'ha vist obligat a fugir del país.

Notícies relacionades

"La purga actual que té com a objectiu els membres del partit implicats en la guerra d'independència s'ha d'aturar. Hem de recordar a aquells que són darrere d'aquesta perillosa maniobra que quan es tracta de protegir la nostra revolució, l'Exèrcit no dubtarà a intervenir", va dir Chiwenga dilluns.

Fila de vehicles militars

Aquest dimarts hi ha hagut moviments de tancs als voltants de la capital. "He vist una llarga fila de vehicles militars, entre ells carros de combat, fa una hora. No sé cap a quina direcció es dirigien", ha declarat a l'agència Afp un testimoni que ha preferit mantenir l'anonimat. Un altre testimoni ha afirmat a l'agència Reuters que ha vist fins a quatre tancs dirigint-se cap a Harare, la capital.

Temes:

Zimbàbue