GIRA ASIÀTICA

Trump diu que es creu els seus serveis d'intel·ligència sobre el 'Rusiagate'... i també Putin

El president dels EUA diu "baix i gras" a Kim Jong-un a Twitter

undefined40917840 u s  president donald trump toasts with philippines presiden171112173623

undefined40917840 u s president donald trump toasts with philippines presiden171112173623 / ATHIT PERAWONGMETHA

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Donald Trump va recolzar ahir els seus serveis d’intel·ligència de la mateixa manera que dissabte es va creure Vladímir Putin. Sembla confús que es pugui creure tant els que certifiquen la trama russa com els que la neguen. El dilema era seriós: desprestigiar els subordinats que salvaguarden la seguretat nacional o ael líder amb qui es ventila bona part dels conflictes mundials.Els va salvar tots dos a costa de la coherència del discurs.

«Si em pregunteu si hi crec o no, estic amb les nostres agències», va respondre ahir Trump. «Tal com estan liderades, per gent bona, hi crec molt», va rematar, subratllant les diferències, a parer seu, amb els temps d’Obama.

Aquesta fe grinyola amb la confiança expressada el dia anterior sobre Putin. «Cada cop que em veu, m’assegura que no ho va fer, i realment me’l crec quan m’ho diu. Sembla que se senti insultat», va dir Trump. Molts a Washington li van retreure  que prioritzés l’opinió d’un exagent del KGB a la de les seves agències.

L’objecte del debat és l’informe conjunt de la CIA, l’FBI i la NSA que al gener va acreditar interferències russes en les eleccions. L’assumpte ha allunyat el focus del comerç durant el periple asiàtic del president. Trump i Putin es tornaran a veure aquesta setmana a la cimera de l’ASEAN a Filipines i no és descartable un altre gir de guió.

Trump va precisar que el seu suport als seus serveis d’intel·ligència no implica dir mentider a Putin: «És molt clar que ell sent de debò que no hi va ficar el nas. El que ell creu és el que ell creu». La improbable sortida, doncs, passa per imaginar que la campanya d’interferències russes es va fer d’esquena a Putin. El president ha desdenyat aquests informes com a «xerrameca» i sortits de les pugnes polítiques nord-americanes. També Trump veu la mà demòcrata en la investigació dirigida per l’exdirector de l’FBI Robert Mueller. 

Aquesta investigació s’ha d’acabar ara mateix pel bé de la humanitat, va exigir Trump. «Milions i milions de vides estan en perill», va alertar en referència a assumptes tan delicats com Síria, Ucraïna i Corea del Nord, que Washington ha de solucionar amb Moscou.

 Un altre tutit incendiari 

Notícies relacionades

Trump va acabar la jornada dient «baix i gras» al líder nord-coreà amb una alambinada fórmula que aprofita l’ampliació de caràcters de Twitter. «¿Per què Kim Jong-un m’insulta dient-me vell quan jo MAI li diria baix i gras? Oh bé, intento tant ser el seu amic que potser algun dia això passarà».

Costa de veure cap més intenció en aquest missatge que la de desviar el focus de la trama russa. Corea del Nord fa quasi dos mesos que no llança míssils i està ensopida, sense més activitat que alguna de les habituals grolleries dels medis oficials. Ni tan sols ha intentat amanir el periple asiàtic de Trump ambH