Escalada al Pròxim Orient

El pols entre l'Aràbia Saudita i l'Iran arrossega el Líban

El president libanès exigeix a Riad que aclareixi si té detingut ei primer ministre Hariri

undefined40889903 xnm03  beirut  lebanon   11 10 2017   simpatizantes de hizbu171111222724

undefined40889903 xnm03 beirut lebanon 11 10 2017 simpatizantes de hizbu171111222724 / NABIL MOUNZER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Líban es torna a veure a un pas d’una greu crisi política, convertit en l’últim escenari de la intensificada lluita pel control de la regió que porten a terme el règim sunnita de l’Aràbia Saudita i el xiïta de l’Iran. La sorprenent dimissió dissabte de la setmana passada del primer ministre libanès, Saad Hariri, que la va anunciar des de l’Aràbia Saudita, ha disparat la inestabilitat. I és l’últim capítol confús després d’una altra sèrie d’episodis desconcertants que han fet escalar les tensions al Pròxim Orient i que es dispari el temor a un nou conflicte.

Hariri va anunciar la seva dimissió al·legant que tenia por de ser assassinat i acusant l’Iran i Hezbol·là (la força xiïta amb la qual havia format un Govern de coalició) d’estar sembrant el conflicte al món àrab. Des d’aleshores Hariri no ha fet declaracions públiques. I malgrat que l’Aràbia Saudita assegura que està lliure, hi ha algunes fonts que afirmen que està en arrest domiciliari a la seva casa de Riad.

Ahir el president libanès, Michel Aoun, aliat de Hezbol·là, va reclamar a l’Aràbia Saudita que «aclareixi les raons que eviten que el primer ministre Hariri torni» al país, i va advertir que «el Líban no accepta que el seu primer ministre estigui en una situació que incompleix tractats internacionals». Segons fonts libaneses citades per Reuters, Aoun va dir a ambaixadors estrangers que creu que Hariri està «segrestat».

Esdeveniments confusos

Les fosques circumstàncies de la dimissió i de l’actual situació de Hariri se sumen a una sèrie d’esdeveniments que han disparat l’ansietat sobre la situació a la regió. Aquests inclouen l’arrest a l’Aràbia Saudita de 200 ministres, prínceps i empresaris, que oficialment es va explicar com una purga contra la corrupció però que molts interpreten com una consolidació del poder del príncep Mohammad bin Salman, que ha elevat les tensions en la lluita pel poder regional amb l’Iran.

Hores després de la dimissió de Hariri un míssil llançat des del Iemen per rebels houthis va ser interceptat a prop de Riad i dilluns l’Aràbia Saudita va responsabilitzar d’aquest llançament, que va considerar un acte de guerra, l’Iran i el Líban. Dijous el regne va ordenar als seus ciutadans al Líban abandonar el país. Aquest divendres era el líder de Hezbol·là, Hassan Nasral·là, qui acusava Riad d’haver declarat la guerra, i de forçar la dimissió de Hariri per desestabilitzar el Líban.

Notícies relacionades

Encara que amb una guerra oberta al Iemen ningú espera que l’Aràbia Saudita comenci un altre conflicte militar, l’alerta per l’escalada és real, especialment davant les cada vegada més freqüents expressions d’Israel que considera Hezbol·là una amenaça a la qual podria respondre militarment. Els analistes observen també amb preocupació els senyals de suport als moviments polítics de l’Aràbia Saudita que arriben des de l’Administració de Trump.

Oficialment, però, Washington crida a la calma. La portaveu de la Casa Blanca instava ahir «tots els estats i parts a respectar la sobirania, independència i processos constitucionals del Líban». Reconeixent que es viu «un moment delicat», els EUA asseguren que rebutgen «qualsevol acció de milícies dins del Líban o de qualsevol força estrangera que amenaci l'estabilitat del Líban, mini les institucions libaneses o utilitzi el Líban com a base per amenaçar altres països a la regió».