Europa sense el Regne Unit

Tres setmanes per concretar la factura del 'brexit'

Els 27 pressionen el Govern de Theresa May perquè es comprometi abans de finals de novembre

Michel Barnier i David Davis tanquen aquest divendres a Brussel·les la sisena ronda de negociacions

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La "finestra d'oportunitat" per tancar un acord sobre el 'brexit' "és molt limitada" i si Londres no fa un moviment abans de finals de novembre, en qüestió de tres setmanes, tot apunta que la cimera de caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea de mitjans de desembre tampoc podrà donar via lliure a la segona fase, l'inici de negociacions sobre l'acord transitori que exigeix Londres.

Els 27 ja han començat els treballs preparatoris interns de cara a aquest futur pacte comercial i a un acord transitori, tal com es van comprometre els 27 líders de la UE a l'última reunió d'octubre en un gest de bona voluntat amb Londres, però cap Estat membre s'hi vol picar els dits. Ningú confia plenament en Londres i, abans de posar per escrit garanties sobre com seran les futures relacions, volen que el Govern de Theresa May clarifiqui quants diners està disposat a pagar en el procés de divorci. 

La intenció dels 27 és començar a redactar a finals de novembre el document polític que els 27 caps d'Estat i de Govern hauran de ratificar a la cimera del 14 i el 15 de desembre. Sobre la taula hi ha dues opcions. O bé un esborrany de conclusions, en cas que no hi hagi acord, o un document amb les línies directrius de l'acord transitori que anhelen a l'altre costat del canal de la Mànega. Tot dependrà del que ofereixi d'aquí a finals de mes Theresa May.

"Diversos estats membres han posat èmfasi que si no hi ha prou progressos no hi haurà línies directrius. Això crea una finestra d'oportunitat bastant limitada i posa la pressió sobre Londres perquè hi hagi avanços", apunten fonts del Consell. De moment, els negociadors del Regne Unit i de la Unió Europea han reprès aquest dijous les converses -la sisena ronda-, que es prolongaran fins a aquest divendres al migdia.

Els diners i Irlanda

El Govern de Theresa May ha reiterat la seva intenció d'honrar els seus compromisos financers amb la UE, però fins ara només s'ha mostrat disposada a pagar 20.000 milions d'euros -dos anys d'aportació al pressupost-, quan a Brussel·les estimen entre 60.000 i 100.000 milions d'euros els que Londres haurà d'abonar per saldar els seus deutes amb el club. Però es resisteix a posar cap xifra sobre la taula fins que els 27 siguin més clars sobre les condicions del nou acord transitori.

"El temps apressa", va tornar a advertir aquest dijous des de Roma el negociador de la UE, Michel Barnier. I els 27 en són molt conscients. "El temps genera preocupació", reconeix una font diplomàtica. "Tots són conscients que parlem d'unes cinc setmanes fins a la cimera", insisteixen les mateixes fonts. La factura no és l'únic escull en el camí. Un altre dels grans problemes segueix sent la frontera amb Irlanda i com impedir el retorn d'una frontera dura a l'illa que posi de cap per avall els acords de pau de Divendres Sant del 1998. Segons un document de la Comissió Europea citat pel 'Financial Times', l'única manera seria mantenir Irlanda del Nord dins de la Unió duanera i el mercat únic una vegada es produeixi la sortida el 29 de març del 2019.

Notícies relacionades

Els ambaixadors permanents ja han celebrat fins ara dues rondes de treball i han tancat un calendari provisional d'aquí a mitjans de desembre per començar a concretar quina mena d'acord volen: l'àmbit d'aplicació, la durada, l'impacte sobre els acords amb tercers països i qüestions internes com l'aplicació del dret comunitari, el pressupost, la supervisió o la participació de Londres en el procés de presa de decisions de la UE.

A l'esborrany circulat entre les capitals europees també hi figura el dret de veto d'Espanya sobre Gibraltar tal com figura a les directrius pactades abans de l'estiu sobre la primera fase de la negociació. És a dir, una vegada que els britànics abandonin el club, cap acord entre la UE i el Regne Unit es podrà aplicar al Penyal “sense acord” entre Londres i Madrid.