Commoció a Itàlia per una agressió mafiosa a un periodista

El reporter va ser atacat pel germà d'un cap mafiós mentre l'entrevistava

zentauroepp40876130 periodista de la rai daniele piervincenzi  agredido por un m171109165631

zentauroepp40876130 periodista de la rai daniele piervincenzi agredido por un m171109165631

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Daniele Piervincenzi, cronista del canal de televisió RAI2, va ser brutalment agredit dimarts passat a Ostia, municipi de Roma situat a la costa de la capital d'Itàlia. Havia anat a entrevistar Roberto Spada, germà d'un capo mafiós, per la suposada vinculació del seu clan amb el partit neofeixista Casapound, que en les eleccions de diumenge al municipi -intervingut durant dos anys per infiltració mafiosa- va obtenir un 9% dels vots, un dels millors resultats de la seva història. 

"¿La teva esperança és que amb Casapound canviï alguna cosa?", va preguntar el periodista, poc abans que l'home li trenqués el nas, tal com mostra un vídeo que ha sigut divulgat per la cadena. El vídeo, gravat a plena llum del dia pel càmera de la RAI que acompanyava Piervincenzi, que també va ser agredit, es va tornar viral i va suscitar una onada d'indignació a tot el país.

En el vídeo es veu com Spada, aparentment tranquil pocs segons abans, de sobte li pega un brutal cop de cap al periodista i després el persegueix pegant-li cops amb un pal. "Para, para, per favor. ¿Has vist el que m'has fet?", li implora el cronista. "Em vas tocar els coll…, tros de merda"”, li respon Spada.

Una situació ignorada

El cas ha posat el focus sobre una situació ignorada per l'opinió pública italiana -no pels jutges- durant molts anys: la greu infiltració mafiosa a Ostia. L'última sentència del Suprem italià és del 28 d'octubre d'aquest any i reconeix el vincle per associació mafiosa del clan Fasciani

Aquest grup, els Spada i els Triassi són considerats els amos del crim d'aquesta localitat des de ja fa uns quants anys. Les seves activitats inclouen extorsions, venda de droga i usura, segons han dictaminat els jutges romans. Així mateix se'ls ha relacionat amb la Cosa Nostra siciliana.

"Ostia ja és com Corleone, San Luca o Scampia: un territori dels clans (…) Anem endarrerits reconeixent les màfies del Lazio", ha dit al respecte l'escriptor Roberto Saviano, amenaçat de mort per la Camorra i que des de fa 11 anys viu amb escorta.

El  germà gran de l'agressor del periodista, Carmine Spada, un dels presumptes capos dels Spada a Ostia -una família, al seu torn, vinculada amb els perillosos Casamonica-, ha sigut condemnat per extorsió agreujada pel mètode mafiós. La pena que li van imposar evidencia la preocupació dels jutges: 10 anys al 41 Bis, coneguda com a 'presó dura', que es destina als membres dels grups criminals organitzats. 

Detingut per ordre de la fiscalia 

Aquest dijous a la tarda, Roberto Spada --que a més és boxejador-- ha sigut detingut pels carabinieri per ordre de la fiscalia de Roma, que l'acusa de provocar lesions amb l'agreujant d'haver actuat "en un context mafiós” i per “motius fútils". Segons els investigadors, Spada va agredir el periodista per demostrar, davant dels veïns del barri, “que controla el territori”. La policia també investiga els presumptes còmplices de Spada. “S'havia d'enviar un missatge immediatament. L'arrest de Spada és la demostració que a Itàlia no hi ha zones franques”, ha comentat el ministre d'Interior, Marco Minniti. 

A Ostia, no obstant, el clima segueix sent tens. Tant que durant la detenció de Spada s'han tornat a sentir veus de persones que, dirigint-se als periodistes presents, deien: “Voltors, marxeu, avergonyiu-vos".

Segona volta electoral

Els fets tenen lloc en un moment delicat, abans de la segona volta electoral a Ostia, que se celebrarà el 19 de novembre. Se la disputen la candidata del Moviment Cinc Estrelles, Giuliana Di Pillo, i la de la coalició de centredreta, Monica Picca. 

Diversos polítics han condemnat els fets. Entre ells, l'alcaldessa de Roma, Virginia Raggi, i Pierluigi Bersani, membre del Moviment Demòcrates i Progressistes, format per exponents escindits del governamental Partit Demòcrata. El líder del Moviment Cinc Estrelles, Luigi Di Maio, ha qualificat els fets d'"agressió intolerable" i ha transmès la seva solidaritat al periodista.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Piervincenzi, el periodista agredit, que després de l'atac va haver de ser operat d'urgència, ha dit que no es deixarà intimidar. "Ja havia cobert com a periodista informació de la màfia a Sicília i a Calàbria. Però no m'esperava una situació així a Roma", ha dit.

"Dit això, hi tornaré, tot i que potser no de seguida...”. Mentrestant, a Ostia, demà i dissabte es preveuen manifestacions de protesta. De por no en falta.