Un nou escàndol al Govern britànic debilita més May

Una ministra que va mantenir contactes amb Israel a esquena seva, a un pas de dimitir

Un comentari imprudent de Boris Johnson pot suposar allargar la presó a una dona iraniana

zentauroepp40852226 file   in this tuesday  oct  10  2017 file photo  britain s 171108135605

zentauroepp40852226 file in this tuesday oct 10 2017 file photo britain s 171108135605 / Alastair Grant

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Theresa May està a punt de perdre el segon ministre del seu fràgil Govern en una setmana. Tot indica que la responsable de Desenvolupament Internacional, Priti Patel, haurà de dimitir després d’haver fet diverses trobades secretes a Israel al més alt nivell. De moment, Patel, que havia iniciat una gira per l’Àfrica, ha sigut obligada a cancel·lar el viatge i a tornar immediatament a Londres.

La ministra va aprofitar unes vacances familiars a l’agost per entrevistar-se amb una dotzena de responsables israelians, incloent-hi el primer ministre, Benjamin Netanyahu. A la majoria de les reunions, va estar acompanyada per Stuart Polak, president honorari del lobby proisraelià Conservadors Amics d’Israel. Les trobades van tenir lloc sense el coneixement de la primera ministra, del Foreign Office ni de l’Ambaixada britànica a Israel.

May va tenir coneixement del que havia passat per la ràdio. Dilluns, la primera ministra va citar Patel i, després de demanar-li explicacions i cantar-li la canya, li va reiterar la seva confiança. May volia evitar fos com fos una nova crisi al Gabinet, després del cessament, dimecres de la setmana passada, del ministre de Defensa, Michael Fallon, relacionat amb un escàndol d’assetjament sexual.

AJUDA A L’EXÈRCIT ISRAELIÀ

Patel no havia esmentat dues trobades secretes més, no autoritzades, al setembre, amb el ministre israelià de Seguretat Interior, Gilad Erdan, i el responsable del ministeri d’Afers Exteriors, Yuval Rotem. La ministra fins i tot va suggerir que diners del Regne Unit destinats a ajuda humanitària podien destinar-se a l’Exèrcit d’Israel desplegat en els disputats Alts del Golan. 

Després de la caiguda de Fallon, aquest cas obre una nova fissura al Govern, que May intenta sigui com sigui mantenir per afrontar les dures negociacions amb Brussel·les. Hi ha dos membres més de l’Executiu 

–el viceprimer ministre, Damian Green, i el secretari d’Estat de Comerç Internacional, Mark Garnier– investigats per assetjament sexual i que potser hauran de marxar.

Notícies relacionades

A la crisi s’hi afegeix que la situació del titular d’Exteriors, Boris Johnson, és més que qüestionable. Un  comentari erroni i imprudent de Johnson pot obstaculitzar la posada en llibertat i fins i tot augmentar en uns quants anys la pena de presó d’una periodista iraniana casada amb un britànic, resident al Regne Unit, detinguda i empresonada des de l’abril del 2016 per espionatge.

El seu marit i els seus advocats sempre han defensat que Nazarin Zaghari-Ratcliffe va viatjar a l’Iran per veure els seus pares. Però davant el Parlament, Johnson va donar a entendre una altra cosa ben diferent. «Crec que estava ensenyant periodisme a la gent», va afirmar. Johnson ha demanat disculpes i s’ha ofert a trucar al ministre d’Afers Exteriors iranià.