El cas dels escàndols sexuals a Regne Unit fa un gir amb el suïcidi d'un acusat

Trobat mort un exconseller regional de Gal·les que va ser cessat i suspès de militància laborista

zentauroepp40852200 file   this is a sept  13  2011 file photo of former welsh g171107184942

zentauroepp40852200 file this is a sept 13 2011 file photo of former welsh g171107184942 / Benjamin Wright

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

L’escàndol d’assetjaments sexuals que sacseja fa dies la política britànica podria tenir la primera víctima mortal. Un responsable del Govern autònom de Gal·les, el laborista Carl Sargeant, de 49 anys, va aparèixer mort dimarts al seu domicili, pocs dies després de ser cessat i sotmès a una investigació interna, per diverses denúncies de caràcter sexual.

El que va ser conseller per a les comunitats i els nens a l’Assemblea regional s’hauria suïcidat a la casa familiar de Connah’s Quay, al nord de Gal·les. La policia ha descartat circumstàncies sospitoses en l’òbit.

Casat i pare de dos fills, el Govern gal·lès el va cessar i la direcció laborista el va suspendre de militància després de tenir coneixement d’incidents amb diverses dones, que no han sigut revelats. Sargeant va ser informat pel ministre principal de Gal·les, Carwyn Jones, de les al·legacions que pesaven contra ell. El polític es va dir «sorprès i dolgut», al mateix temps que va prometre netejar el seu nom i va reclamar «una investigació independent urgent».

Corbyn, "molt impactat"

Dimarts la seva família en un comunicat deia sentir-se «destrossada», per la «desaparició d’un marit, un pare i un amic molt estimat». El líder del partit Laborista, Jeremy Corbyn, també va afirmar haver quedat «molt impactat», per la mort de Sargeant.

El luctuós succés és l’últim capítol fins ara d’un escàndol que té amb l’ai al cor la política britànica. Des que va esclatar l’escàndol del productor de cine americà Harvey Weinstein, les llengües s’han deslligat en els cercles del parlament de Westminster, i s’han destapat  algunes acusacions d’assetjament sexual contra diputats, que han de rendir comptes pel seu comportament en el passat. L’onatge arriba també als governs autònoms d’Escòcia i de Gal·les.

Notícies relacionades

Dimecres passat el que va ser ministre de Defensa britànic, Michael Fallon, es va veure forçat a presentar la renúncia a Theresa May, acusat d’haver tocat el genoll d’una periodista fa 15 anys i d’haver intentat fer-li un petó a una altra. Dos ministres més, Mark Garnier, secretari d’Estat del Comerç Internacional, i el número 2 del govern, Damian Green, també estan investigats. L’escàndol també va obligar a dimitir el responsable en el Govern escocès d’afers infantils, Mark McDonald, del Partit Nacional Escocès, per conducta inapropiada, en incidents que ell va catalogar de «graciosos» i«amistosos».

Els partits polítics britànics es van posar d’acord dilluns per reforçar els mitjans per lluitar contra l’assetjament sexual i l’abús de poder al Parlament.