COMICIS A L'ILLA

Sicília gira cap a la dreta en les eleccions autonòmiques

El Moviment 5 Estrelles queda segon i el Partit Democràtic de Renzi s'emporta un clar correctiu

undefined40844891 center right coalition sebastiano  nello  musumeci blows a k171106221158

undefined40844891 center right coalition sebastiano nello musumeci blows a k171106221158 / CARMELO LENZO

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

El centredreta governarà a Sicília, a l’imposar-se amb el 40% dels vots en les eleccions autonòmiques celebrades diumenge a l’illa, segons dades oficials amb l’escrutini pràcticament completat. En segona posició, a uns 100.000 vots de distància, ha quedat el Moviment Cinc Estrelles (M5S), que va obtenir el 34% dels sufragis. Els grans derrotats han sigut el governamental Partit Democràtic (PD) i l’esquerra, seguits pels independentistes del moviment Sicilians Lliures. Aquests, com en anteriors ocasions, han quedat en l’últim lloc.

Nello Musumeci (Militello, 1955), exdirigent del desaparegut Moviment Social Italià (MSI, postfeixista) i líder de la coalició de partits conservadors, va celebrar el seu triomf assegurant la seva intenció de «lluitar» per Sicília, una illa considerada una autonomia fracassada per la seva endèmica corrupció i el seu retard socioeconòmic. «Han guanyat els moderats», va afegir, per la seva part, l’encara enèrgic Silvio Berlusconi, que havia dipositat la seva confiança en el dretà.

No obstant, donat el marge no gaire ampli del triomf, és probable que el nou governador de Sicília hagi de pactar amb l’M5S. Un objectiu que no és impossible, atès que els programes electorals dels dos grups presenten punts en comú. Entre aquests hi ha la proposta de retallar els salaris i privilegis de la classe política local i la de renegociar alguns acords entre el Govern central i l’illa.

En aquest clima, el resultat electoral sicilià, tradicionalment vist com un laboratori dels possibles escenaris de cara a les eleccions generals italianes —les pròximes, previstes per al 2018—, ha provocat un immediat terratrèmol polític, en particular al PD. «El centreesquerra necessita unió, dividits no anem enlloc», ha dit el diputat progressista Emanuele Fiano, fent-se ressò d’altres veus similars dins de la formació. «La de Sicília ha sigut una derrota anunciada», ha afegit. 

EQUIP OPAC

Notícies relacionades

«El PD em volia sepultar i ha acabat suïcidant-se», ha afirmat el progressista Rosario Crocetta, governador sortint de Sicília i acusat, dins i fora del partit, de no haver ensorrat el mur del desassossec d’una ciutadania sense confiança en l’Estat i farta de la política. Amb tot, s’ha de tenir en compte que qui ara prendrà el poder, Musumeci, també ha sigut acusat pels seus rivals d’estar envoltat de personatges opacs, fins i tot investigats per la justícia. 

Aquesta és una circumstància que ahir també va repetir l’M5S, que va afegir que va ser el partit més votat —en solitari— de l’illa. «Hem triplicat el resultat del PD i duplicat el de Força Itàlia (la formació de la coalició conservadora amb més vots)», va dir Luigi Di Maio, el seu líder. Acte seguit, el dirigent de l’M5S va cancel·lar una compareixença televisiva amb Matteo Renzi, al posar en dubte que el líder del PD continuï en el futur al capdavant d’aquesta formació.