Matança als EUA

Més de 20 morts en un tiroteig en una església del sud de Texas

L'assaltant va irrompre al temple durant la missa i va ser abatut posteriorment per la policia

Un total de 26 persones van ser assassinades quan assistien a un servei dominical en un temple baptista. / EFE VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Nova matança d’innocents als EUA, un país que sembla condemnat a sofrir-les eternament mentre la laxa interpretació que s’ha donat a la Segona Esmena segueixi emparant el dret de la ciutadania a estar armada. Aquesta vegada ha sigut en una petita església baptista de Sutherland Springs, un poble diminut a 50 quilòmetres de la ciutat texana de San Antonio. 

    

El tiroteig es va produir durant la celebració de la missa del diumenge i, segons les primeres informacions policials, hauria deixat més de 20 morts i almenys una dotzena de ferits, fet que suposa una de les massacres més grans en la història recent del país. De moment, gairebé no se sap res de l’assaltant, que va morir durant una persecució policial.

    

Sutherland Springs és literalment un poble de set carrers amb una gasolinera, una oficina de correus i res més. Té una població censada de 362 habitants, i com va dir un veí a The New York Times és la classe de poblet on tothom es coneix. «La gent està molt desolada. Tots estem preocupats», va dir aquest resident.

    

Malgrat les petites dimensions del poble, un vídeo amb la missa del diumenge pot veure’s a YouTube. Una banda de música flanqueja el rector, vestit amb roba de carrer, davant una vintena de feligresos. Davant l’altar hi ha una moto d’estil Harley Davidson i el pastor comença la cerimònia dient: «El Senyor és alegria».

TRETS A TORT I A DRET

Res a veure amb el que va succeir ahir. Segons un regidor del comtat de Wilson, al qual pertany el poble, un individu va entrar a l’església durant el servei i es va posar a disparar a tort i a dret. Més tard va sortir pel seu propi peu i va fugir del lloc de la massacre fins que la policia el va perseguir. L’assaltant està mort, al tancament d’aquesta edició no havia transcendit si va ser abatut pels agents o es va suïcidar.

    

Aquesta és la segona massacre de grans dimensions que es produeix des que Trump és president. L’anterior va tenir lloc a principis del mes passat a Las Vegas, quan un jubilat aficionat al joc es va parapetar en una habitació de l’hotel Mandalay Bay i va disparar contra els milers de persones que assistien a un concert de country, en va matar a 58 i en va ferir 546.

    

Per trobar un altre tiroteig amb múltiples víctimes en una església cal anar a l’estiu del 2015. Un noi de 20 anys ultradretà que volia posar en marxa una «guerra racial» va matar vuit feligresos negres, a més del rector, d’una església metodista episcopal de Charleston (Carolina del Sud).

FATALISME

Trump es troba de gira per Àsia, però a través de Twitter va expressar el seu condol pel que havia passat. «Que Déu estigui amb la gent de Sutherland Springs –va escriure–. Estic seguint la situació des del Japó». La resposta del president va ser imitada per altres responsables polítics, tots republicans. El problema és que les matances indiscriminades no s’acaben resant, per més que especialment els conservadors recorrin a la mateixa fórmula per respondre a aquestes tragèdies, com si no tinguessin solució i fossin producte del fatalisme.

    

Després del tiroteig de Las Vegas, Trump es va oposar a reobrir el debat sobre les armes, dient que no volia polititzar l’incident, frase treta del manual de l’Associació Nacional de Rifle (NRA), un dels principals donants de la seva campanya. I tampoc canviarà res en aquesta ocasió perquè, ja sigui per convicció o por electoral als activistes de les armes, no hi ha suport al Congrés per abordar el problema.

Notícies relacionades

    

El que tampoc canvia és el desconsol i el dolor de les famílies i les comunitats martiritzades pel culte a les armes. «Això és horrible per al nostre petit i molt unit poble –va dir la veïna de Sutherland Springs Alena Berlanga–. Tothom es veurà afectat i tothom coneix alguna persona que ha perdut algú».