La pau a Bogotà

L'exlíder de les FARC pugnarà per la presidència de Colòmbia

Timochenko es postula per a les eleccions del pròxim maig enmig d'una forta reacció contrària de la dreta

mbenach40775116 bog21  bogot   colombia   01 11 2017   el n mero dos de la f171102093915

mbenach40775116 bog21 bogot colombia 01 11 2017 el n mero dos de la f171102093915 / Mauricio Duenas Castaneda

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Enmig d'una calamarsada que va paralitzar Bogotà, les ex-FARC van anunciar la postulació com a candidat a president del guerriller que les comandava: Rodrigo Londoño, àlies 'Timochenko'. Les pantalles de la televisió de la capital colombiana es van repartir entre les imatges de les sobtades riuades i les novetats d'una insurgència que va abandonar les armes però que va preservar les seves sigles al convertir-se en Força Alternativa Revolucionària del Comú.

Les repercussions en l'àmbit polític van ser immediates. La dreta va rebre molt malament la notícia. 'Timochenko', que va firmar l'acord de pau amb Juan Manuel Santos l'any passat, estarà acompanyat d'Imelda Daza com a vicepresidenta. “Per la meva condició de dona i víctima, vull dirigir-me a la dona colombiana, dadora de vida, constructora de pau. Les mares i àvies de Colòmbia hem dit que no parim fills per a la guerra. Representem la meitat de la població però, a més, som les mares de l'altra meitat. Assumim aquesta condició de dadores de vida per comprometre'ns a fons amb la defensa d'aquest procés”, va dir Daza, una reconeguda activista que ha sigut regidora a Suècia, on va estar exiliada fins al 2015.

“¿Encert o error?”, es va preguntar el portal de la revista 'Semana', de Bogotà, sobre el pas fet per l'excomandant de les FARC. Iván Márquez i Pablo Catatumbo, dos dels negociadors de la guerrilla amb les autoritats que van permetre posar fi al conflicte armat de més de mig segle, es postularan al Senat. Les FARC van donar a conèixer les candidatures hores després que el Consell Nacional Electoral (CNE) avalés la seva participació en les legislatives del març del 2018  i les presidencials, previstes per a dos mesos més tard. Més enllà dels resultats en els comicis, i en virtut dels acords amb el Govern, l'exinsurgència s'ha garantit a més cinc escons al Senat i cinc a la Cambra de Diputats durant dos períodes consecutius.

Lluita política legal

“Fem el pas a la lluita política legal en un context en què les grans majories del país esperen passar definitivament la pàgina de la guerra amb els acords de pau”, va dir Márquez en un moment peculiar de la política d'aquest país. El flamant partit es va mostrar al seu torn a favor de participar en una aliança més àmplia que permeti blindar el pacte subscrit a Cuba, constantment impugnat per la dreta que encapçala l'exmandatari Álvaro Uribe.  

Segons una enquesta recent de Gallup, les FARC apareixen amb una aprovació del 12% dels colombians, dos punts més que els partits tradicionals. D'altra banda, un 70% dels consultats desaproven la gestió de Santos. Márquez no va fer menció d'aquest sondeig però va considerar que s'estan gestant “els temps per fer realitat les esperances de la gent comuna”. Al seu torn, va reclamar al Congrés que “tingui l'estatura històrica” per accelerar les lleis que permetin la implementació total de l'acord de pau. Alguns punts són d'especial rellevància: la posada en pràctica de la Justícia Especial per a la Pau (JEP) i la reforma rural integral.

Entre l'aprovació i el rebuig

Notícies relacionades

L'exsenadora Piedad Córdoba va celebrar els anuncis realitzats en una Bogotà inundada. “Celebro de cor que canviïn les armes pels vots”.

L'expresident Álvaro Uribe no va perdre l'oportunitat de criticar a la vegada Santos i les FARC i es va oposar amb vehemència a la candidatura de l'excomandant guerriller. “Enfrontarem els criminals de lesa humanitat i el seu desafiament terrorista”, va dir, i va afegir: “¡I si jo ho hagués fet amb els paramilitars! I en aquest país, quan els paramilitars estaven en la seva salsa ningú parlava d'ells. Avui és molt fàcil parlar malament d'ells perquè va ser un Govern, el que jo vaig presidir, que els va desmuntar”. David Barguil, legislador del Partit Conservador, va considerar que l'habilitació a Timochenko per participar en les eleccions “sembla una escena de realisme màgic”.