ESTATS UNITS

El terror torna a Manhattan

Un atropellament amb furgoneta mata vuit persones al cor de Nova York

L'atac és el primer atemptat amb morts a la ciutat des de l'11-S

zentauroepp40764975 police tape rests on a damaged home depot truck sits after a171031225031

zentauroepp40764975 police tape rests on a damaged home depot truck sits after a171031225031 / Bebeto Matthews

5
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El terrorisme letal va tornar ahir per primera vegada des de l'11 de setembre del 2001 a Nova York i ho va fer, justament, a escassos centenars de metres del World Trade Center, on fa poc més de 16 anys Al-Qaeda va deixar una cicatriu a la superfície i al cor de la ciutat. Un home de 29 anys, identificat com a Sayfullo Saipov, originari de l'Uzbekistan i resident amb permís als Estats Units des del 2010, va convertir una furgoneta de lloguer en un arma i va atropellar al llarg d'un recorregut de poc menys d'1,2 quilòmetres ciclistes i vianants en un carril bici al West Side Highway, al costat del riu Hudson. Definit com un "llop solitari" per les autoritats que el tenen detingut, pel camí va deixar vuit morts, incloent-hi cinc ciutadans argentins i un de belga, i 11 ferits.

"Això ha sigut un acte de terror, particularment covard, dirigit a civils innocents", va confirmar l’alcalde de la ciutat, Bill de Blasio, en una roda de premsa a les cinc de la tarda tocades, dues hores després que es produís l’atac. En aquesta mateixa compareixença, el governador de Nova York, Andrew Cuomo, va assegurar que "no hi ha res que apunti a una trama més gran". Al tancament d’aquesta edició, cap grup terrorista havia reivindicat l’autoria de l’atemptat.

L'atac  

L’atac va començar al voltant de les tres de la tarda, quan una furgoneta de lloguer va entrar, a prop del carrer Houston, al carril bici que recorre el costat oest de Manhattan. Per aquest carril va anar recorrent 1,2 quilòmetres cap al sud, atropellant ciclistes i alguns vianants, fins que a prop del carrer Chambers, a escassos 600 metres del World Trade Center, es va encastar contra un autobús escolar, i va causar ferides a dos adults i dos nens. En aquest moment sortien de classe els alumnes de l’Institut Stuy-vesant.

El sospitós va baixar llavors del vehicle, cosa que va fer pensar a alguns testimonis que eren dues armes, tot i que la policia va informar després que es tractava d’una pistola de balins i una altra de pintura. Aleshores va cridar alguna cosa, que les autoritats no van voler detallar, però que segons alguns testimonis va ser «Allahu akbar» (Al·là és gran).

Ferit de gravetat

Un policia immediatament li va disparar i el va ferir a l’abdomen. L’atacant va ser detingut i, segons informació de fonts policials que va obtenir The New York Times, estava ferit de gravetat. Al tancament d’aquesta edició les autoritats tampoc havien facilitat més informació sobre ell, encara que fonts policials citades pel rotatiu novaiorquès van assegurar que es tractava d’algú que havia arribat als Estats Units. Una altra font va assegurar que havia llogat la furgoneta a Nova Jersey.

«La declaració i la manera d’actuar ens fan parlar de terrorisme», va confirmar James O’Neill, comissionat de la policia novaiorquesa, encarregat de coordinar la investigació de l’atac amb l’FBI.

En el seu primer missatge sobre l'atemptat el president dels EUA, Donald Trump, no ha utilitzat el terme terrorisme. "A NYC sembla que (hi ha hagut) un altre atac per una persona molt malalta i dement", ha escrit a Twitter. "Les agències de l'ordre estan seguint això molt de prop. ¡No als EUA!".

Al seu segon missatge a la xarxa ha declarat: "No hem de permetre que l'Estat Islàmic torni, o entri, al nostre país després de vèncer-los al Pròxim Orient i la resta del món. ¡Prou!"

Quatre hores després de l'atemptat, la Casa Blanca ha repartit un comunicat del president en què ja parlava de "l'atac terrorista" a Nova York. I ja a la nit, després d'un tuit dedicat a alabar la tasca dels republicans per intentar tirar endavant al Congrés una reforma fiscal, també ha anunciat a la xarxa social que ha ordenat al departament de Seguretat Nacional que intensifiqui el "programa d'escrutini extrem", i ha afegit: "Ser políticament correcte està bé, ¡però no per a això!". 

L'Uzbekistan, s'ha de recordar, no està entre els països que Trump ha inclòs en les seves propostes de veto migratori. Però el president ha tornat a donar ales a les veus que reclamen línia dura amb la immigració, que han començat a més a ressonar una altra vegada quan els mitjans han informat que Saipov va obtenir el seu permís de residència en una loteria anual que fa els EUA.  

El nou 'modus operandi'

Saipov, segons s'ha filtrat també, va estar en algun moment als radars de les autoritats, encara que es desconeix si directament o en alguna investigació sobre altres sospitosos de terrorisme. I encara que es considera que només s'ha "inspirat" en l'Estat Islàmic i en les seves instruccions, ha portat a Nova York el modus operandi que els terroristes i els seus simpatitzants han utilitzat en molts altres llocs, començant per Niça, on un atac amb un camió el dia de la Bastilla va deixar 86 morts, fins als atemptats de Barcelona, passant per Berlín i Londres. 

Notícies relacionades

A la ciutat, que des de l'11-S ha viscut diversos intents d'atemptats però sense víctimes mortals, hi torna a haver morts per terrorisme. Però s'ha intentat respondre amb tota la normalitat que era possible. Les autoritats van decidir mantenir i no suspendre la desfilada del dia de Halloween, encara que es va fer amb un increment de la presència i la protecció policial tant en aquesta desfilada com en punts emblemàtics de la ciutat. I a la vegada que l'alcalde feia una crida a tots els novaiorquesos "a estar vigilants", i tant ell com el governador prometien que "s'arribarà al fons del que ha passat" i "es farà justícia", es feia una crida a la calma.

"Sentim el dolor però seguim endavant junts i més forts que mai", va dir el governador Cuomo. "No els deixarem guanyar. Si canviem la nostra vida, ells guanyen i nosaltres perdem". "Sigueu novaiorquesos, viviu la vostra vida", va demanar també. Però ahir, un altre dimarts, com el 2001, la vida novaiorquesa va tornar a recordar que no és immune al terror.